В най-тежко засегнатите страни инфлацията се усеща по-силно заради това, че голяма част от доходите на домакинствата отиват за храна. Как изглеждаме в сравнителен план - обобщава Българската редакция на "Дойче веле"

Почти в целия свят цените нарастват. Глобалната инфлация през тази година ще достигне 7,7%, показва проучването Economic Experts Survey (EES) на германския институт Ифо и на швейцарския Институт за икономическа политика, проведено в над 100 държави. Как изглежда инфлацията по света? Къде поскъпването е най-осезаемо и какви са причините?

България е сред най-засегнатите, в Германия поскъпването е поносимо

Картата на европейската инфлация, изготвена от Евростат, показва, че България е сред шестте европейски държави, където през август поскъпването спрямо същия месец на миналата година е било най-високо – над 15%. В тази група, състояща се все от бивши соцстрани, влизат още Чехия, Унгария, Естония, Литва и Латвия. Според Националния статистически институт (НСИ) за периода между август 2021 и август т.г. цените тук са се вдигнали със 17,7%.

В Германия за същия период цените са нараснали със 7,9 на сто. Най-много са поскъпнали енергоносителите, но германците са принудени да плащат и за храна над 16% повече, отколкото преди година. Все пак в границите на еврозоната Германия остава сред държавите с най-ниско поскъпване. От въвеждането на еврото през 1999 г. насам сегашната инфлация обаче се оказва най-високата.

Двуцифрена инфлация и в балтийските страни 

Заради войната в Украйна и прекратените доставки на руски газ цените на енергоносителите в еврозоната са се качили с цели 38,6%. По-нататък поскъпването е засегнало храните, алкохола и тютюневите изделия. Според Евростат най-ниска инфлация се наблюдава във Франция, Малта и Финландия, а най-висока - в балтийските държави, които много зависят от вноса на торове от Русия, Украйна и Беларус. Сега този внос е затруднен и те трябва да купуват по-скъпи торове от Швеция или от Финландия.

Специалистите смятат, че в държавите, ударени най-сериозно от инфлацията днес, цените на енергията и храните засягат домакинствата по-тежко, отколкото другаде. Защото за храна там се харчи около 1/5 от месечния доход, докато германците плащат за храна само 15% от доходите си.

Обяснението се крие в структурата на потребителската кошница в държави с висока инфлация като Чехия, Полша и България. Докато в Германия домакинствата плащат сериозен процент от дохода си за наем, в държавите с висока инфлация в момента в кошницата сериозно място заемат енергоносителите, храните и транспортът – а тъкмо те поскъпват най-сериозно днес. Във Великобритания инфлацията надхвърли 10%, като и там виновни са най-вече високите цени на енергията и храните.

Европейски шампион по инфлация обаче е Турция. Там цените на потребителските стоки през август бяха с 80% по-високи, отколкото година по-рано. Храните и безалкохолните напитки поскъпнаха с цели 90%, а транспортът – със 117%. Една група независими експерти твърди дори, че общото поскъпване в Турция възлиза на 170%.

В дъното на всичко е фактът, че Турция внася много суровини, които купува на международните пазари за долари, а девалвацията на турската лира сериозно оскъпява този внос. Да не говорим, че нападението на Русия срещу Украйна вдигна цените на суровините по цял свят.

Хиперинфлация на места в Африка и Южна Америка

В международен мащаб сред най-засегнатите от инфлацията държави попада Судан, където цените са нараснали с 200%. Заради тежката суша там храните сериозно поскъпнаха, а положението допълнително се влоши поради прекратените доставки на зърнени храни от Русия.

В Латинска Америка рекордьор по инфлация е Венецуела, където всичко е поскъпнало повече от два пъти. И това дори звучи като добра новина за тази държава, която се превърна в синоним на безкрайни кризи, корупция и хиперинфлация, защото през 2020 г. там беше регистрирана чудовищна инфлация от 2959%.

Много високо поскъпване беше регистрирано и в Ливан, който преживява най-тежката икономическа криза в историята си. 80% от ливанците живеят в бедност, храните поскъпнаха пет пъти.

На злощастното първо място по инфлация в света се изкачи друга африканска държава. В Зимбабве поскъпването възлиза на 285%. Според наблюдателите главна причина са валутните сътресения в страната.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"