Месецът започна и се очаква да завърши със слънчево време

Този октомври може да очакваме температури, които  да достигнат 27-32 градуса в най-високите си стойности, но и спадане до нулата и под нея - между 0 и -5 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред агенция "Фокус".

Като цяло средната месечна температура през първия изцяло есенен месец ще бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 10 и 13, в планинските райони от 0 до 7.

Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната също се прогнозира да бъде около и над нормата, която за югоизточните райони е между 50 и 100 л/кв.м, а за останалите - от 40 до 70 л/кв.м.

Месецът започва с топло време, като през първите дни температурите в цялата страна ще са над климатичните норми, но още в следобеда на 1 октомври започва развитието на купесто-дъждовна облачност и през нощта срещу 2 октомври има повишена вероятност за временно интензивни краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

В неделя, 2 октомври, започва и понижение на температурите, което ще продължи и през следващите дни и около средата на десетдневката те ще са по-ниски от обичайните. Облачността ще е по-често значителна, вероятността за валежи остава повишена.

През втората половина от първата десетдневка температурите отново ще се повишат и ще бъдат близки до нормите. През повечето дни обаче времето ще е предимно облачно и дъждовно. Относително по-малка е вероятността за валежи около 7-8 октомври.

През първите дни от втората десетдневка има изгледи за по-значителни разкъсвания и намаления на облачността и повече слънчеви часове. Температурите ще останат около климатичните норми.

Около средата на периода и през повечето дни до 20 октомври по-голяма е вероятността да преобладава облачно време с валежи. Температурите ще се понижат и ще са близки или по-ниски от обичайните за втората десетдневка на октомври.

През последните десетина дни от месеца се запазва тенденцията температурите да са близки до климатичните норми. В първите дни от периода вероятността за валежи е относително по-малка, а към средата му се повишава.

През втората половина от третата десетдневка се очаква в много райони от страната да преобладава слънчево време и температурите относително да се повишат.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"