Или как един професор се оказа свален от самолета заради подозрения в джихадизъм, защото решавал диференциално уравнение

Не е особено безопасно да решавате задачи по математика покрай стресирани хора, които виждат джихадисти навсякъде. Това вероятно е изводът, който си е направил професорът по икономика от Университета в Пенсилвания Гуидо Мензио, след като е бил задържан за разпит по подозрение, че е терорист

Всичко започнало с това, че Мензио чакал полета си от Филаделфия за Сиракуза и за да запълни времето си, решава да помисли над едно диференциално уравнение. 

Неговата съседка по седалка обаче, виждайки неразбираемите символи, които Менизио изписвал на таблета си, решила, че става въпрос за арабски език и закодирани послания, целящи атентат в самолета. 

И докато професорът решавал задачата, чието решение трябвало да представи на научна конференция, госпожата подала сигнал за терорист на борда.

Полетът бил забавен с два часа, а професорът бил отведен за разпит. След което се разбрало за какво става дума и той бил освободен.

Виж още: Арестуваха ученик в САЩ, защото изобретеният от него часовник приличал на бомба

Впоследствие професорът коментира пред американски медии, че русата жена, която се е оплакала от него на охраната на летището, е била притеснена, че той е бил прекалено фокусиран върху таблета си.

"Да не се търси допълнителна информация след сигнали за "съмнителна дейност" ще създаде в бъдеще много проблеми, особено докато ксенофобските настроения в страната растат", заяви още проф. Мензио. 

Това е вторият подобен случай за няколко седмици, след като наскоро млад мъж бил свален от самолета, защото говорел по телефона на арабски. 

Източник: Скай нюз, Агенция "Фокус"