Алборози, който е италианец, но живее в Ямайка, гостува в клуб "Mixtape 5" на 6 ноември заедно с групата си "Шенген клан бенд" (видео)

Алборози, сочен за един от колосите на днешната реге сцена, гостува премиерно у нас в столичния клуб "Микстейп 5" на 6 ноември.

Alborosie & Shengen Clan Band включват София в световното турне по представяне на най-новия си албум Freedom & Fyah, издаден тази година.

Освен песните оттам, италианецът, който живее в Ямайка, е включил в репертоара си за вечерта свои класики като Kingston Town, Herbalist и Still Blazing.

Преди него на сцената с авторски парчета излизат българските представители на стила Zafayah & Friddim Steppaz. Музиката в паузите между изпълненията се подбира от друг реге двигател за родната територия - Selector Lazy Face.

Италианецът е роден и израснал в Сицилия, но понастоящем, напълно логично, е базиран в ямайската столица Кингстън. Истинското му име е Алберто д'Аскола, а пробива след 30-годишна възраст, когато го обявяват за новия Боб Марли.

След дебютния си албум Soul Pirate (2008) той се превръща в един от основните "виновници" за разпространението на реге културата в световен мащаб редом с иконите на стила - семейство Марли.

Определян като един от най-значимите реге изпълнители за всички времена, Алборози е отговорен за възраждането на жанрове като roots reggae и rub a dub стила, който е силно застъпен в творчеството му.

Мултиинструменталистът, който свири на китара, баскитара, ударни и пиано, е на музикалната сцена вече над 15 години. Работил е с имена като Кимани Марли, Abyssinians и Protoje, който участва и в актуалната му продукция.

С над 10 издадени студийни албума Алборози се нарежда сред най-продуктивните артисти, които диктуват стиловите правила в тази музика и култура, а с Freedom & Fyah излага социалната си позиция по-категорично от когато и да било.

"Албумът е доста концептуален - с голяма дъб насоченост, но и с уклон към дъбстепа и електронната музика в някои парчета. Регето е социална музика и съответно пея за политика, любов, но най-вече за свободата и огъня (оттам и заглавието Freedom & Fyah). В албума можеш да чуеш песни за свободата, но за да я постигнеш, трябва да минеш през огъня - и точно поради този факт не мога да се правя, че всичко на този свят е прекрасно", споделя той и допълва:

Хората (включително и аз) обичат да се представят в добра светлина, но ако погледнеш малко по-внимателно, ще разбереш, че не всеки е това, за което се представя. В крайна сметка всички ние сме хора, всички правим грешки - такъв е животът."

Алборози и групата му "Шенген клан бенд" идват в пълен състав. Вратите на клуба отварят в 20 ч., а началото е в 21 ч. Ограничение във възрастта: 18+

Събитието във "Фейсбук"

Билети: "Ранно пиле" (първите 100 бройки) - 35 лв., предварителна продажба от бар "Петък"
"Стандартни" - 40 лв., предварителна продажба в мрежата на "Ивентим".

На входа - 50 лв. в деня на събитието при останала наличност.
Препоръчва се предварително закупуване на билети, защото количеството е ограничено!

Източник: Mixtape 5