Ядките и семената съдържат вещества, наречени ензимни инхибитори. За тях те са много важни, но не и за нас.

Инхибиторите са нещо като защитен механизъм на ядките. Когато те попаднат в почвата, инхибиторите ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката да покълне, пише Zdravei.org.

Човек има ензими – храносмилателни, които разграждат храната и метаболитни, които подпомагат всички процеси в тялото. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях или като ги деформират.

Ядките и семената съдържат и фитинова киселина в обвивките си. Когато тя попадне в организмът ни, се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим полезните вещества от ядките и семената. 

Вижте още: Петър Дънов за храната

Напротив, когато се консумират големи количества, може да ни доведе до дефицит на минерали, да раздразни стомаха ни и да ни донесе други здравословни проблеми.

За цялото това нещо си има лесно решение – ядките и семената трябва да се накисват.

Кои ядки и семен се киснат във вода, колко време се държат, за да покълнат:

Алфаалфа / люцерна – 8 часа / 2-5 дни, за да покълне
Бадеми – 8-12 часа / над 12 часа, за да покълне
Бразилски орех – не се кисне / не покълва
Боб – 8-12 часа / 3-5 дни, за да покълне
Ечемик – 6-8 часа / 2 дни, за да покълне
Елда – 15 минути / 1-2 дни, за да покълне
Кашу – 2-3 часа / не покълва
Киноа – 2 часа / 1-2 дни, за да покълне
Кедрови ядки – не се кисне / не покълва
Конопено семе – не се кисне / не покълва
Леблебия – 12 часа / над 12 часа, за да покълне
Ленено семе – 8 часа / не покълва
Леща – 8 часа / над 12 часа, за да покълне
Лешници – 6-8 часа / не покълва
Макадамия – не се кисне / не покълва
Нахут – 12 часа / над 12 часа, за да покълне
Пшеница – 7 часа / 2-3 дни, за да покълне
Ориз – 9 часа / 3-5 дни, за да покълне
Орехи – 4 часа / не покълва
Овес – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
Просо – 8 часа / 2-3 дни, за да покълне
Ръж – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
Слънчогледово семе – 2 часа / 2-3 дни, за да покълне
Сусам – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
Спелта – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
Тиквено семе – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
Царевица – 12 часа / 2-3 дни, за да покълне
Чия – 30 минути / 2-3 дни, за да покълне
Шам фъстък – не се кисне / не покълва

Виж още: С какво да заменим три от най-вредните храни