От глупави дребни подаръчета до наистина необходими за едно пътуване предмети

Тези приспособления могат да решат проблеми, познати на всеки пътешественик. Някои от тях просто ни карат да се усмихнем на иновативността им, дори и никога да не ги използваме. Колкото и нелепо да изглеждат обаче, току-виж те накарали да мечтаеш за следващото голямо пътешествие.

Rufus Roo: огромна жилетка за ръчен багаж

Има начин да се справиш със забраните или ограниченията за пренасяне на ръчен багаж при бюджетните самолетни компании. Rufus Roo е нещо като дълга жилетка с изключително дълбоки джобове, които могат да поберат лаптоп или други тежки предмети. Изглежда като подплатата на много голямо палто и струва 35 паунда. Може обаче да ти спести доста повече, като се има предвид какви са таксите за чекиране на свръхбагаж на някои летища. Струва си да я имаш за спешни нужди. Когато багажът ти е в повече, спокойно можеш да прибереш в себе си например няколко книги, пуловер и торба с ябълки за из път. Жилетката се предлага и в размери за деца.

Ostrich Pillow: възглавница-шлем с дупки за ръцете

Ако някога си чакал с часове на летище между полетите или пък си пътувал с нощен влак, възглавницата „щраус“ няма да ти се стори толкова глупава, колкото изглежда. Тя е голяма удобна каска, направена от мек плюш във формата на огромна глава чесън с две дупки, в които да провреш ръце. В нея не прониква светлина, а звукът е приглушен, което позволява да спиш седнал на някоя пейка на летището или да положиш глава върху масичката на самолетната седалка. Повярвай ни, опитвали сме и двете, но без „щрауса“ не е същото. Звукът, за който не сме сигурни, че ще блокира, е смехът на околните, когато те видят с възглавницата на главата. Другите недостатъци са, че заема много място за багаж и те прави доста уязвим, докато похъркваш сладко. Има и „лека“ версия - дебела, свръхголяма маска за очи, но какво й е забавното на нея?

Shewee и Peebol: спешни тоалетни

Shewee вече си е спечелила доста слава по музикалните фестивали като незаменим уред, помагащ на жените да уринират прави. Представлява специално оформена пластмасова фуния, много подходяща, когато наоколо не се вижда тоалетна, а дамата не би искала да клечи в храсталака край пътя. Братовчедката на Shewee - Peebol, е луксозна, твърда торбичка, пълна с абсорбиращи гранули, в която можеш да уринираш. Гранулите се превръщат в биоразградим гел. Идеална е за спешна нужда, когато шофьорът на туристическия автобус мило те информира, че следващото спиране ще е след 100 километра. Както и за по-гнусливите родители, които предпочитат децата им да използват торбичка, вместо обществена тоалетна.

Scrubba Wash Bag: преносима пералня

Понякога по време на пътуване се налага да изпереш набързо някоя тениска или бельо. Scrubba Wash Bag прави прането на ръка по-лесно. Представлява торба с вградени пластмасови издутини. Слагаш вътре дрехите, вода и шампоан, разклащаш торбата и след няколко минути имаш чисти дрехи, без дoри да си си намокрил ръцете. Побира няколко чифта бельо и чорапи и някоя и друга тениска. Иначе се сгъва до размерите на кутийка безалкохолно.

Тениска с Wi-Fi детектор

Tениската има лампичка на батерии, която светва, когато бъде засечена Wi-Fi връзка. В зависимост от силата на връзката светлината се променя както при индикатора за обхват на мобилните телефони. Идеално за фенове на електронните джаджи.

Ютия за пътуване с USB

Кой глади, докато е на почивка? Ако трябва обаче само да позагладиш някоя гънка, това зареждащо се с USB устройство, голямо колкото тесте карти, е отговорът. Работи повече като преса за коса, отколкото като стандартна ютия.

Re-Timer: очила за часова разлика

Часовата разлика при пътуване те прави изморен, с ниска концентрация или просто кисел. Учените-откриватели от университета „Флиндърс“ в Австралия твърдят, че изобретението им Re-Timer помага за по-бързото възстановяване при смяна на часовите зони. То прилича на очила за ски без стъкла и излъчва нежна зелена светлина в очите на носещия го, което пренастройвало биологичния му часовник. Смята се, че зелената светлина най-ефективно променя поведението на жлеза в мозъка, която отделяла хормони, определящи кога бодърстваме и кога ни се спи. Устройството, захранвано с USB, не е евтино (299 австралийски долара или около 275 от американските им събратя), но ако пътуваш до другия край на света може да ти е от полза.

Ръчно или соларно зарядно за телефон

Ти си на къмпинг или някъде по пътя, наоколо няма контакти и телефонът ти изведнъж изгасва. А е жизненоважно да проведеш разговор. За такива случай е прекрасно да си носиш малка резервна батерия, но трябва да не забравиш да я заредиш. В действие влиза ръчното зарядно. Голямо е колкото мобилен телефон, работи като макара на въдица или бъркалка за яйца и с няколко минути въртене зарежда батерията за няколко минути.Напълно достатъчно да се обадиш на „Пътна помощ“ или да кажеш на някой далеч, че искаш да прекараш живота си с него...
Ако пък няма облаци или мъгла, можеш да си спестиш усилия и да използваш зарядно на слънчева енергия. Няколко минути ще ти дадат минимално зареждане, което ще стигне за няколко есемеса, но ако смяташ да подобряваш рекорда си на Angry Birds и ти трябва напълно зареден iPhone, ще се наложи да изчакаш 8 часа.Прекосяващите цяла Бразилия Гарет Джоунс и Арън Червенак, за които писахме миналата година, зареждат устройствата си със слънчева енергия

inReach SE: сателитни съобщения без телефонен сигнал

Двупосочното сателитно устройство за комуникация има способността да изпраща и получава съобщения и извън нормалния обхват на сигнала за мобилни телефони. Можеш също така да отбележиш местоположението си с GPS и да разглеждаш карти. inReach SE използва сателитните мрежи и прилича на мобифоните с дълги антени (тип „тухла“), които помним от 90-те години. Подходящо е за планинари, къмпингуващи и пътуващи до отдалечени кътчета от света. Устройството може да ти спаси живота... макар че позволява и далеч по-прозаични неща като постване във „Фейсбук“ и „Туитър“.

Четка за зъби без вода

Може би си виждал автоматите, продаващи такива четки по летищата. Предлагането вече е доста голямо, включително и от известни марки като „Колгейт“ (Colgate Wisp). Всички устройства работят като миниатюрни четки с малко количество подобен на паста материал, който дъвчеш, четкаш или използваш, за да почистиш между зъбите. Предназначени са за еднократна употреба, което означава, че не са много препоръчителни от екологична гледна точка. Нашият съвет е да прибягваш до тях само ако си прекалил с чесъна, например.

Яке с климатик

Да, можеш да си купиш яке с два вградени вентилатора. Дали ще ти е полезно или не, зависи от това как възприемаш жегата. Японското (разбира се) изобретение изглежда като яке-бомбър и се издува с въздух, който ти държи хладно до пет часа. Захранва се с четири батерии размер АА или чрез USB зареждане. Естествено, предлага се в различни модели и размери. 

Източник: Lonely Planet