Причината е традиционният фестивал „Сурва“

В публикуваната от "Нашънъл джеографик" класация за 15-те най-добри зимни дестинации за 2014 г. е включена и нашата страна, представена от Перник и неговия традиционен кукерски фестивал. Перник е препоръчан на туристите от цял свят редом с Уайтфиш (САЩ), Санта Маргерита Лигуре (Италия), плажовете на Носара (Коста Рика), Златния бряг (Австралия), езерото Байкал в Русия, Париж и други красиви места по целия свят.

Сурва е най-голямото в България и на Балканите събитие за традиционни народни игри и обичаи с маски. Фестивалът се организира от 1966 г. От 1985 г. има статут на международен. В него традиционно участват около 5000 души в над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България. Има гости от Европа, Азия и Африка.

Участниците наблягат на максимално автентичното облекло и традиции от своя край, а за най-добрите има награди. Всяка година фестивалът събира поне по 100 хил. зрители. Тази година ще се състои за 23-ти път, в последния уикенд на януари (24-26).

В рамките на фестивала се провежда научна конференция, посветена на маската и маскирането. В нея участват изтъкнати български фолклористи, етнолози, антрополози, представители на различни университети и институти.