Договорените преди две години в Париж ангажименти за борба с глобалното затопляне остават необратими, категорични са останалите лидери, а френският президент Макрон насрочи нова среща по темата през декември

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли възможността САЩ да променят решението си за оттегляне от Парижкото споразумение за климата. В заключително изявление в края на срещата на Г-20 в Хамбург тя призна, че различията между администрацията на Доналд Тръмп и останалите най-богати държави в света остават и това ясно личи в заключителното комюнике на форума.

Много е ясно, че не можахме да постигнем консенсус, заяви Меркел, която бе домакин на форума.

В текста се посочва, че е взето предвид решението на САЩ, но се допълва, че останалите лидери остават категорични - договорените преди две години в Париж ангажименти за борба с глобалното затопляне са необратими.

Западни медии видяха в тона на комюникето "ключови отстъпки" за Тръмп, и по-специално - вместо нови ограничения за използването на изкопаеми горива, се посочва, че САЩ "ще полагат усилия да помагат на други държави да добиват по-ефективно и по-екологично чисто" такива горива, отбелязва БНР.

Новият американски президент е обещал да подпомогне възраждането на въгледобива в страната си и в миналото е обвинявал парижките договорености в целенасочени действия срещу работещите в тази индустрия в САЩ, припомня Би Би Си. 

Докато Меркел правеше изявлението си, френският президент съобщи, че на 12 декември в Париж ще има нов глобален форум за климата, на който трябва да бъде договорено финансиране на нови проекти за намаляване на парниковите газове.

Виж още: Тревожните данни за климата, обобщени от агенциите на ООН

Еманюел Макрон, който посреща Тръмп на националния празник на Франция 14 юли, изрази надежда, че може да убеди своя американски колега да промени мнението си. Никога няма да се откажа от това, защото го смятам за свой дълг, заяви новият стопанин на Елисейския дворец.

По втората значима тема в комюникето на Г-20 Ангела Меркел изрази задоволство, че всички са се съгласили да държат пазарите си отворени и да не допускат протекционизъм. В текста обаче се посочва и важното за Тръмп право държавите да използват "легитимни инструменти за търговска защита".

На форума в Хамбург се състоя и първата среща между Тръмп и Владимир Путин, която продължи над два часа, доста по-дълго от планираното Пред останалите лидери от Г-20 руският държавен глава повтори днес уверенията си, че страната му не се е намесвала в изборите за президент в САЩ.

Разговорите на световните лидери бяха съпътствани от нова серия улични безредици. 200 полицаи бяха ранени, а десетки протестиращи - задържани.

Демонстрациите на антиглобалистите бяха съпътствани от прояви на насилие - барикади по улиците на града, ограбени магазини, подпалени автомобили, хвърляне на камъни по силите на реда.

Източник: БНР, Би Би Си