Най-иновативните оперативни техники дават шанс за успешен изход на бременността дори в случаи, доскоро смятани за нелечими

През последните няколко години в България се развива една иновативна медицинска специалност, която полага грижи за най-малките пациенти още в корема на мама. Вече и у нас работят сертифицирани специалисти по фетална медицина, чиито познания и експертиза дават шанс за успешен изход на бременността в случаи, които доскоро се смятаха за нелечими.

Благодарение на техните усилия нуждаещите се български пациенти могат да се възползват както от високоспециализирани ултразвукови изследвания за здравето на плода (първи триместър скрининг тест, фетална морфология, фетална ехокардиография и др.), които са важни за надлежното проследяване на всяка бременност, така и от най-иновативните оперативни техники на нуждаещите се бебета още в майчината утроба.

Пионерите на фетална медицина в България

През 2014 и началото на 2015 г. в Медицински комплекс "Д-р Щерев" бяха приложени три иновативни методики, които дават шанс за спасяването на бебетата още преди раждането им. Въпреки трудностите бременностите завършиха успешно и днес семействата се радват на живи и здрави новородени.

Феталната лазерна хирургия представлява миниинвазивна процедура, която се прилага при различни проблеми при многоплодна бременност с цел да се предотврати опасност от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба. На първо място - при монохориални бременности (при едноячни близнаци, споделящи една и съща плацента), усложнени с трансфузионен синдром.

Трансфузионният синдром се среща при една на всеки пет бременности при еднояйчни близнаци. При тази нежелана аномалия се наблюдава образуването на връзки между кръвоносни съдове. Така едното бебе се развива като "донор", а другото е "реципиент" на плацентарната кръв.

Състоянието застрашава живота и на двете бебета. В сектора по фетална медицина на Медицински комплекс "Д-р Щерев" вече са извършени няколко прекъсвания на сраствания на съдовете с помощта на лазерна технология в различни случаи (трансфузионен синдром, фетална ретардация и др.), благодарение на които са родени живи и здрави бебета.

Интервенциите се извършват от д-р Петя Чавеева, първият български специалист, преминал през няколкогодишно систематично обучение по фетална медицина и миниинвазивна фетална хирургия с лазер. Поредните спасени близнаци след подобна процедура в Медицински комплекс "Д-р Щерев" се родиха в началото на април. 

Д-р Петя Чавеева с малките си пациенти

Вътреутробна операция на плод с поставяне на балон катетър е друг пореден успех на феталната медицина у нас. Причина за интервенцията е диагностицирането на бременност с диафрагмална херния на плода. Това е състояние, при което се наблюдава компресия на белите дробове от навлезли коремни органи през отвор в диафрагмата.

Специалистите от Медицински комплекс "Д-р Щерев" решават успешно случая, като проникват през устата на бебето и раздуват под гласните му връзки балон катетър. Процедурата е извършена чрез 3,3 мм фетоскоп.

Интервенцията дава възможност на белите дробове на плода да се развият. Така се стига до успешно раждане през януари и последваща традиционна хирургическа корекция на диафрагмалната херния.

Миниинвазивните вътреутробни интервенции са осъществени в Медицински комплекс "Д-р Щерев" от екип, включващ д-р Петя Чавеева, доц. Атанас Щерев и д-р Никола Персико от университетската болница L. Mangiagalli в Милано, Италия. Щастливата развръзка и спасяването на малкия пациент стават възможни благодарение на съвместната работа между специалисти по фетална медицина, детска хирургия и неонатология от няколко лечебни заведения.

Вътреутробното кръвопреливане на плод е манипулация, която се прави при някои усложнения, които настъпват по време на бременност. Когато има конфликт между кръвните групи на бебето и майката, създадените антитела могат да атакуват червените кръвни клетки на бебето и да ги разрушат.

Това води до състояние на плода, което бива обусловено като анемия. Когато е достигната границата на норма и абнорма, се налага вътреутробно (интраутеринно) кръвопреливане. Анемията при плода може да се появи и вследствие на редица вируси или при наличието на многоплодна бременност.

Благодарение на възможността за вътреутробно преливане на кръв подобни случаи са лечими в сектора по фетална медицина на Медицински комплекс "Д-р Щерев". В началото на март, благодарение на внедрената иновативна техника и проведената успешно манипулация, за радост на родителите си, се роди прекрасно бебе.

И днес Медицински комплекс "Д-р Щерев" е пример за внедряването на иновативни техники при вътреутробните интервенции. Наскоро и други клиники в България тръгнаха по стъпките на екипа на доц. Атанас Щерев, извършвайки вътреутробна кръвна трансфузия, за да спасят живот.

Така естествената конкуренция между лечебните заведения в страната води до развитието на цялостната грижа за майчино-феталното здраве у нас - а какво по-добро за бременните жени на фона на сериозната демографска криза?

Всичко тръгва от иновативния дух на пионери като доц. Щерев и неговия екип, които не спират да внедряват нови технологии в страната по примера на най-добрите световни практики.

Източник: э