Във Франция не само имат най-кратката работна седмица, но си извоюваха и правото да отказват служебни ангажименти в свободното си време

На всеки вероятно му се е случвало да бъде бомбардиран от началника си и колегите с имейли, телефонни обаждания и мигновени съобщения с молба за бърз отговор и реакция в извънработно време.

Е, във Франция не търпят подобно положение и добавиха към правата на служителите свободата да пренебрегват служебната комуникация в дните и часовете за почивка, без да има опасност да бъдат санкционирани.

Виж още: Спешно vs. важно

Споразумението между работодателските организации и профсъюзите засяга близо 1 млн. французи в секторите на информационните технологии и консултантските услуги, вкл. работещите в местните клонове на "Гугъл" и "Фейсбук", които не са обхванати от правилото за 35-часова работна седмица, а възнаграждението им се изчислява спрямо броя на работните дни.

По-кратката работна седмица е придобивка, която трудещите се във Франция успяват да запазят от 1999 г. насам, припомнят световните агенции. Същевременно продължителността на работния ден не може да надхвърля 13 часа.

С навлизането на смартфоните обаче все по-голяма част от служителите се оказват принудени да работят и през времето, когато се предполага да са свободни от служебни ангажименти.

Новото трудово споразумение има правна стойност и означава, че служителите, застрашени от синдрома на професионалното изчерпване, могат да преустановят всякаква работа на своите компютри и мобилни устройства след 18 ч. - и никой няма право да ги държи отговорни за това.

Виж още: 10 начина да изглеждаш зает на работа

Проблем на мениджърите е да следят за висока производителност на труда, без да изхабяват най-ценните си служители, коментира "Уолстрийт джърнъл".

Вестникът припомня, че в Германия още през 2011 г. "Фолксваген" въвели практиката да не се пращат служебни имейли до техните служители в страната между 18,15 и 7 ч. сутринта.

В Америка смятат за нещо напълно нормално да проверяваш електронната си поща в малките часове, макар че и там се правят опити за налагане на принудителна почивка за служителите.

Според специалисти, цитирани от "Уолстрийт джърнъл", установяването на подобни правила е излишно, ако началникът е единственият човек, който трябва да бъде предупреден или помолен да спре да безпокои хората след работа.

Други пък са категорични, че ефектът често е обратен и който стои пред компютъра до късно нощем, е уморен и разсеян на следващия ден.