Първият концерт от цикъла "Барок" под диригентството на Патрик Ертън със солист Вера Гиргинова е в неделя, 27 ноември

Софийската филхармония представя първия концерт от цикъла "Барок" тази неделя, 27 ноември, в зала "България". Изцяло френската програма от епохата на барока включва произведения от Рамо, Ребел и Люли, чрез които публиката да се потопи в блясъка и изтънчената елегантност на френския кралски двор.

Концерта дирижира еднакво отдаденият на кариерата си като диригент и органист Патрик Ертън. Понастоящем той преподава камерна музика и импровизация в Кралската консерватория в Хага. Бил е преподавател на музикантите в Бароковия оркестър на ЕС, изнасял е майсторски класове в Музикалната академия "П.И.Чайковски" в Москва, а също и в Сеул, Рига и Моцартеума в Залцбург.

Ертън е създател и ръководител на ансамбъла Les Inventions, с който представят неизпълнявани досега творби от XVIII век. Познат е на българската публика от "Кралицата на феите", изпълнена в рамките на цикъла концерти "Сподели музиката в парка Врана".

Солистката Вера Гиргинова e работила с едни от най-големите български и италиански оперни имена като Рената Ското, Фиоренца Косотто, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Дарина Такова, Стефка Евстатиева, Ана Ванди.

Тя е печелила редица награди от национални и международни конкурси, сред които и специализация в академия "Борис Христов" в Рим, при изтъкнатите оперни педагози Мирела Паруто и Антонио Боайе, както и стипендия от фонд "Райна Кабаиванска" за обучение в Академия Киджана в Сиена.

В периода 2010-2012 г. е стипендиант на престижното Опера Студио към Академия Санта Чечилия в Рим при прочутата Рената Ското, а към момента Вера е част от солистичния състав на Пловдивската опера.

Билети на касата в зала "България", във веригата OMV и мрежата на Еventim.bg. 

Източник: Софийска филхармония