Премиерът Бойко Борисов води в Москва делегация, за да обсъдят с руския президент сътрудничеството в икономиката, енергетиката и туризма

На 30 и 31 май министър-председателят Бойко Борисов e на посещение в Москва. В рамките на визитата той има планирана среща с руския президент Владимир Путин, за да обсъдят по-нататъшното двустранно сътрудничество в икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси.

Това e третата ни среща с президента Путин, но през всичките тези години по телефона с него обменяхме мисли; днес също говорим по изключително важни теми като Западните Балкани, Сирия, борбата с тероризма, сигурността и др., написа премиерът във "Фейсбук".

В българската делегация са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова, на културата Боил Банов, както и изпълнителният директор и член на Управителния съвет на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов.

В руската столица премиерът трябва да се срещне и с представители на българската общност. За работното му посещение се разбра преди седмица, когато президентът Румен Радев разговаря с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва, а по-късно беше приет от колегата си Владимир Путин в Сочи.

Визитата идва на фона на размразения от правителството проект АЕЦ "Белене" и предстоящото търсене на стратегически инвеститор при условия без държавни гаранции и договори за изкупуване на ток. Засега обаче Борисов няма мандат за преговори от Народното събрание, уточнява БНР.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова вече обяви, че не са възможни преговори с потенциални инвеститори, без да са проведени разговорис конструктора на проекта и производителя на оборудването - руската компания "Росатом".

Енергийните теми на посещението са газови доставки, цени и трасета. За страната ни седи на дневен ред проектът за изграждането на газовия хъб край Варна и възможността до него да достига руски природен газ. 

Междувременно в интервю пред БТА президентът Румен Радев изтъкна като основна цел на своето посещениев Руската федерация "да възстановя доверието след 10 години липса на диалог на най-високо равнище, три загробени стратегически проекта и силната обремененост от разрушителни политически декларации".

Работа на правителството е да се ангажира с конкретните договори, допълва държавния глава и определя визитата се като важна крачка към изграждане на отношения върху основата на равноправие и взаимно уважение" - за което в Москва имало воля.

Президентът изразява надежда кабинетът на Бойко Борисов да оползотвори изграденото доверие и категорично заявява, че няма да възприема подхода на представители от управляващото мнозинството, които се опитват да омаловажат визитата му: 

"Няма да постъпя като тях. Напротив, бих се радвал правителствената делегация, водена от премиера Борисов, да конкретизира сътрудничеството, защото това е в интерес и на двете държави, в интерес и на Европа."

На въпрос дали посещението в Русия отдалечава страната ни от евроатлантическите ни партньори Радев изтъква, че подобно твърдение е: "все едно да си зададем въпроса "Северен поток 2" отдалечава ли Германия от Европейския съюз и НАТО. Не, разбира се."

По думите му е "крайно време да преодолеем тази идеологизация и дори истеризация в отношението си към Русия и да престанем да губим, докато другите държат и се настаняват на пазарите ни, които ние отстъпихме сами".

Президентът отхвърля твърденията за пренебрежително отношение по време на визитата в Русия и посочва, че подобен въпрос трябва да се насочи към правителството, което "неофициално търси контакти с Москва, а официално я обяви за заплаха".

Той припомня, че срещата му с Владимир Путин е продължила три часа в присъствието на най-влиятелните руски министри - и допълва: "Щеше да бъде може би пренебрежителна, ако след формалните срещи президентът Путин беше казал "Довиждане" и се беше обърнал. Напротив - той ме покани за среща на четири очи, без преводачи, без асистенти, която продължи около 40 минути."

Източник: Government.bg, БНР