Предстоят изследвания на всички животни, отглеждани в града; има и заразени хора

След антракса преди броени дни, заради който бяха затворени заведения във Варна, сега у нас се появи и втора опасна зараза, предаванаот животни на хора - бруцелоза. Един случай е официално потвърден от Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), още поне двама са с положителни проби, съобщава в. "24 часа".

"Има болен мъж, който е отглеждал и кози. Изолирахме причинителя - бактерията Бруцела мелитензис", обяснява пред изданието шефът на НЦЗПБ и национален консултант по микробилогия проф. Тодор Кантарджиев. Той напомня, че заболяването е

много опасно и при закъсняло лечение може да има летален изход

"След като 60 години не сме имали случай на болен човек, преди 10 години българи прихващат бруцелоза в Гърция и болестта се завърна и у нас - повали 54 души, двама от тях починаха. После при внос на животни от Гърция се появи огнище на бруцелоза и в Тополовград и отново се заразиха хора. Сега изследваме всички контактни, положителен резултат засега дават двама, но има данни за няколко души с признаци на развита инфекция", обяснява проф. Кантарджиев

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) увериха, че са взети мерки за ограничаване на заболяването по животните. При 15 кози, отглеждани в три обекта в гр. Рила, област Кюстендил, диагнозата е потвърдена и животните ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Извършва се дезинфекция на дворовете, помещенията, инвентара, амуницията и торищата.

Предстоят изследвания на всички животни, отглеждани в града,

като придвижването и клането им се забранява. Най-честите симптоми при заболелите представители на фауната са повишена температура, аборти, подути стави. Освен директният контакт на здрави и болни екземпляри, източник на заразата могат да станат замърсени с вируса фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постели.

Заболяването е зооноза, т.е. се предава от животни на хора. Може да се заразите от болно животно, както и при консумация на сурово мляко или месо с недостатъчна термична обработка.

Наличното мляко и млечни продукти от болните животни ще се унищожат. Млякото, добивано от животните от града, които не са показали положителна реакция към теста за бруцелоза, може да се ползва за лична консумация след сваряване и за производство на сирене в домашни условия с период на зреене най-малко 60 дни.

От Националния център по заразни и паразитни болести напомнят, че възприемчивостта на човека към бруцелоза е висока. Пикът е през пролетта и лятото. Среща навсякъде по света, но особено засегнат е Средиземноморският регион. Боледуват предимно хора над 25-годишна възраст.

Инкубационният период е непостоянен и труден за определяне -

варира от пет до 60 дни, обикновено е месец-два, но понякога и няколко месеца.

Естествен резервоар и източник на заразата са основно крави, кози, овце, свине, като при козите болестта протича безсимптомно. Животните са най-заразни по време на аборт (мъртво раждане). Причинителите се отделят с плода, плацентата, околоплодните води, влагалищните секрети, урината, откъдето се заразяват пасища, обори, водоеми.

Отделянето на причинителя в млякото може да бъде много продължително - до няколко години. Болният човек обаче практически не е източник на заразата. Клиничната картина може да започне остро или постепенно.

Разнообразните симптоми

са както общи (температура, обща отпадналост, болки в ставите), така и специфични (включително инфекции на мозък и сърдечни клапи). Характерни са температурните пристъпи - покачване на температурата с последващо спадане и започване на нова температурна вълна.

Лечението е продължителна терапия с антибиотици под лекарски контрол.

Източник: БАБХ; в. "24 часа"