Докато Белгия и Холандия си разменят взаимни обвинения къде е първоизточникът на опасния инсектицид, замърсените продукти стигнаха до 15 държави в ЕС, Швейцария и дори Хонконг

Помните ли аферата с диоксиновите пилета през 1999 г., който обхвана цяла Европа за известно време ни отказа от пилешкото? Подобен мащабен скандал се разрази това лято като горски пожар из целия континент с партиди яйца, в които бяха установени следи от препарат за борба с насекоми като бълхи, кърлежи и хлебарки - умерено токсичен за хората в големи количества.

Един тон течни жълтъци, замърсени с фипронил, бяха открити в склад в Западна Румъния, оповести вчера тамошната ветеринарно-санитарна служба. Те са първият подобен случай в Източна Европа и са внесени от Германия. Партидата е задържана в склада, където е била доставена, без да достигне търговската мрежа - и ще бъде унищожена, уточняват румънските власти.

Във Великобритания агенцията за безопасност на храните пък уточни, че внесените в страната замърсени с фипронил яйца от Холандия са близо 700 хил., а не 21 хил., както се смяташе досега. Този внос обаче не се продава в магазините, а се използва в сандвичи и други продукти заедно с редица други съставки, така че съдържанието на фипронил би било минимално, успокояват властите. Все пак от супермаркетите са били изтеглени 13 продукта, съдържащи яйца.

Единични случаи са регистрирани и в Швейцария и Швеция, а сред засегнатите страни, общо 15 в ЕС, са още Ирландия, Австрия, Люксембург, Италия, Полша, Словакия, Словения и Дания. Във Франция 13 партиди са били доставени през юли като внос от Холандия и са отишли в две предприятия за производство на продукти на яйчна основа.

Междувременно в Холандия бяха задържани двама от управителите на фирмата "ЧикФренд", която е била основният дистрибутор на препарата за дезинфекция, съдържащ вредния за здравето фипронил. Дезинфектантът ДЕГА 16 (DEGA 16) е бил използван в птицефермите против червена въшка - паразит, който е изключително вреден за кокошките носачки. Според разследвания на местни медии източникът е компанията от Северна Белгия "Полтри-вижън" (Poultry-Vision).

В Белгия полицията е извършила 11 обиска в предприятия и складове, за които се подозира, че са разпространявали или съхранявали инсектицида. В двете държави, които си разменят взаимни обвинения откъде е тръгнал проблемът, текат прокурорски проверки.

В Холандия беше установено съдържание на вредния инсектицид в пилешко месо и бисквити, а в Белгия фипронилът е бил открит в биояйца. Десетки птицеферми остават затворени.

Белгийската федерална агенция по безопасност на храните вече дни наред е обект на критики, че е повече от месец е премълчавала за проблема с фипронила, отбелязва БНТ. Белгийският министър на земеделието Денис Дюкарм на свой ред обвини Холандия, че е имала информация за замърсени яйца още от миналата година, но не я е споделила със съседите си и с Европейската система за безопасност на храните.

Производители на пилешко месо и яйца в Белгия, Холандия и Германия, които са най-засегнати от проблема, се оплакват, че трябва да унищожават продукция за милиони евро - както яйца, заразени и залежали заради скандала, така и самите птици. По германски изчисления щетите за сектора ще бъдат 10 млн. евро.

По-рано тази седмица Българската агенция по безопасност на храните обяви, че няма данни за наличие на замърсени с фипронил яйца у нас. Последното изтегляне на яйца от пазара е било през октомври 2016, след като беше установена салмонела в яйца, внесени от Полша.

Източник: БНТ