Според непотвърдената информация Кремъл разполага с компромати, с които да държи под контрол новоизбрания американски президент, а между страниците на документа се прокарва и българска следа

Скандалът с изтеклата информация от американското разузнаване, че Тръмп има нерегламентирани връзки с Русия е водеща тема в западните медии. Какво се знае до момента по въпроса? 

Откъде идва самият доклад

За документите съобщават първо Си Ен Ен и сайтът MotherJones. Данните от доклада идват от бившия агент на британското разузнаване Кристофър Стийл, прекарал близо две десетилетия в Русия и установил множество връзки на високи позиции в страната. В случая обаче неговата информация идва от втора ръка от руските му контакти и засега не е доказана от американските служби за сигурност.

Към момента на изготвяне на доклада той работел за частна разследваща фирма, наета по време на първичните избори в САЩ от опоненти на Тръмп сред републиканците, за да се намерят компромати срещу него. Впоследствие финансирането на проекта е продължено от спонсори на Хилари Клинтън, посочват двете медии. 

Самият дълъг 35 страници доклад бе публикуван от BuzzFeed. Други сериозни медии отказват да качат доклада, защото информацията в него не е потвърдена, а на места съдържа противоречия. "Гардиън" отбелязва, че някои от документите, датирани между 20 юни и 20 октомври 2016 г., предсказват събития, които по-късно са се случили.

Ключово обаче е, че въпреки всичко това и въпреки факта, че американските служби все още не могат да потвърдят или отхвърлят истинността на доклада, настоящият президент Барак Обама и избраният президент Доналд Тръмп са били уведомени за случващото се. 

Четиримата най-висши лидери в Конгреса, председателите на комисиите по разузнаването в Камарата на представителите и Сената и висши техни членове също са получили обобщение на документите.

Според Си Ен Ен, "Гардиън" и "Ню Йорк таймс" подозренията, които докладът е събудил, явно имат достатъчно тежест за разузнаването, за да бъдат споделени с толкова много висшестоящи политици.

Какво се казва в доклада

В самия доклад се казва, че Кремъл от поне пет години си сътрудничи с Доналд Тръмп. Това се прави с цел всяване на разедниение в западните държави. Твърди се още, че Тръмп и близкото му обкръжение са приемали редовен поток от информация от Кремъл относно политическите му противници.

Има твърдения и че ФСБ има достатъчно компромати срещу Тръмп, за да го изнудва - видеозаписи от срещи с проститутки. 

От Кремъл са събирали компромати и срещу Хилъри Клинтън. Били са подслушвани нейни срещи, докато е била в Русия, и на прихванати телефонни разговори. В крайна сметка са разпространени само компроматите за Клинтън и Демократическата партия.

Според данните от компромати били събирани отдавна и за Хилари Клинтън, а целият проект се контролирал лично от говорителя на Путин Дмитрий Песков.

Виж още: Тръмп готви съкращения в спецслужбите и ЦРУ

Описани са също така в детайли много имена и срещи. От едната страна е представител на Тръмп - Майкъл Коен, а от другата страна са представители на руските служби. В края на документа се появява следният любопитен параграф:

"По отношение на практическите мерки, в Прага беше постигнато съгласие между двете страни да оттеглят "румънските хакери" (вероятно базирани в родината си или в съседна страна в Източна Европа) и че останалите участници трябва да бъдат прикрити в Пловдив, България, където да изчакват. Относно плащането, сътрудникът на Иванов каза, че на участниците вече е платено от екипа на Тръмп и от Кремъл, въпреки че те изпълняват заповеди и са лоялни само към Иванов (Сергей Иванов - бивш началник на администрацията на руския президент - бел.ред.) и неговия наследник, след като бе сменен от Путин във връзка с операцията срещу Клинтън в средата на август".

В интервюто си за MotherJones агентът, който събрал информацията, казва, че изпратените от него документите до ФБР са хвърлили американските служби в "шок и ужас". През август Бюрото е поискало цялата му информация, да обясни как я е събрал и кои са източниците му. Самият той в момента казва, че се страхува за живота си. 

Според "Гардиън" през лятото ФБР е поискало разрешение от съда, който дава разрешения за следене, да подслушат четирима членове на екипа на Тръмп, заподозрени в нерегулярни контакти с руски представители.

Съдът отказва и иска фокусът на разследването да бъде стестен. Вестникът споменава непотвърдена информация, че ФБР все пак получава разрешение през октомври, но не е известно дали е проведено цялостно разследване.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че слухове около въпросните документи са витаели във Вашингтон още през есента и са били масово известни на журналисти и политици.

Вчера избраният президент Доналд Тръмп направи първата си пресконференция от изборите насам. Там той отговори на обвиненията от доклада. 

Виж още: 10 акцента от първата пресконференция на новоизбрания президент на САЩ

Реакцията на Русия

Кремъл заяви, че не разполага с никакви компромати срещу избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп и бившата му съперничка на изборите Хилари Клинтън и че съобщенията за обратното са пълна нелепост и булевардно четиво, предаде ТАСС.

"Не, Кремъл не разполага с компромати срещу Тръмп", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той опроверга и информацията, че Русия разполагала с компромати срещу Клинтън.

"Това е пълна измислица, пълна фалшификация и пълна нелепост. Кремъл не се занимава със събиране на компромати", заяви Песков. По думите му това е долнопробно булевардно четиво.

Според организацията Уикилийкс документите, въз основа на които редица американски медии са стигнали до извода, че руските специални служби разполагат със сведения, злепоставящи Тръмп, не изглеждат достоверни.

Призив към Тръмп от Европа

Междувременно 17 европейски политици, сред които и българският президент Росен Плевнелиев, призоваваха новоизбраният държавен глава на САЩ Доналд Тръмп да не се сближава с руския си колега Владимир Путин.

В писмо до Тръмп те го предупреждават да не премахва антируските санкции и да не прави "голяма сделка" с Москва за Украйна, защото това би подкопало доверието на съюзниците в Америка и би деморализирало всички, които се стремят към евроатлантическа интеграция.

Писмото е подписано от бившият президент на Естония Томас Хендрик Илвес, бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, бившият президент на Латвия Вайра Вике-Фрайберга, бившият министър на външните работи на Швеция Карл Билд и други бивши лидери на външните и отбранителните ведомства на Чехия, Полша, Литва.

Източник: "Гардиън", Си Ен Ен, "Ню Йорк Таймс", Mother Jones, "Клуб Z", "Дневник"