Засега екстрата е достъпна с новия iPad Air 2

iPad Air 2 беше представен в средата на октомври заедно с iPad mini 3, но освен като най-тънкия таблет на "Епъл" (6,1 мм), се откроява като първото устройство на технологичния гигант със собствена СИМ карта, която позволява превключване между различни мобилни оператори.

Новата функционалност бе определена от сп. "Тайм" като "революционна", макар че от "Епъл" не говорят много за нея.

Т.нар. Apple SIM за моделите WiFi + Cellular позволява потребителите да избират удобния за тях краткосрочен абонаментен план и доставчика си от менюто на iPad Air 2 - без дългосрочно обвързване. Като начало се предлагат няколко варианта за жителите на Великобритания и САЩ: AT&T, Sprint, T-Mobile или европейския телеком EE.

Засега това удобство не се предлага за притежателите на iPhone, а само на таблетите с възможност за безжична връзка, но евентуалната перспектива да обхване и смартфоните отсега вълнува технологичните среди.

Най-големият мобилен оператор в Америка Verizon Wireless обаче отсъства от списъка на Apple SIM, отбелязва "Тайм" и заключава, че бъдещето зависи от готовността на "Епъл" да отидат докрай в разчупването на статуквото.

Ако технологичният гигант наистина иска да освободи света от двугодишните договори, ще им е нужно някакво, макар и неохотно, съдействие от телекомите, прогнозира списанието, но допуска, че ако операторите се обединят срещу идеята, тя няма как да бъде прокарана.