Според бившия министър на икономиката Николай Василев страната ни е по-готова за еврозоната от редица нейни членки

"Ако се въведе еврото, нищо няма да поскъпне драматично и нищо такова не се случи в другите държави. Не е важно какво говорят майките в градинките, важно е какво казват икономистите". Това коментира бившият министър на икономиката Николай Василев пред Нова телевизия.

"Ако погледнем данните на Евростат за инфлацията в държавите, където се въведе еврото, ще видим, че в нито една държава няма пречупване на ценовото равнище", обясни той.

По думите му някои хора са прави, че някоя стока случайно ще претърпи закръгляне, но то има изключително малък икономически ефект.

"Има много стоки, чиито цени ще паднат заради липсата на обменна валута и заради липсата на потенциален риск някога Валутният борд да бъде променен, както и валутният курс. Такива са големите неща - телевизори хладилници“, смята икономистът.

Виж още: Колко биха ви платили за час труд в страните от ЕС

Според него след влизането на страната е еврозоната, ще поевтинеят и кредитите. "От друга страна банковата система ще бъде регулирана от външни експерти и това е най-голямата полза за нас", каза Василев.

Ние сме по-готови за влизане в еврозоната от повечето сегашни членове. Гърция, Белгия, Италия никога не е трябвало да влизат в еврозоната, допълни още той.

Според Василев обаче въпросът не е дали сме готови, а дали Европа ни иска в еврозоната, като там отговорът е по-скоро не. 

Виж още: Германия затяга дисциплината в ЕС

По думите му факторът, който помага на България и Румъния да влязат в еврозоната е Brexit. Сега всички държави ще бъдат по-ухажвани, за да не последват примера на Великобритания, коментира Василев. 

Източник: в. "Сега"