В малкия плод се среща почти цялата азбука на витамините

През есента шипките са в изобилие навсякъде. Най-голямо е съдържанието на витамин С, когато плодовете са яркочервени и твърди. В изсушено състояние плодовете на шипката могат да се съхраняват до две години, но трябва да се държат в добре затворени съдове.

Витамини в шипката

Шипката е не само абсолютен шампион по съдържание на витамин С (от 400 до 2000 мг на 100 г сушени плодове), но е и източник на витамин Р, или т.нар. С-комплекс. Това са различни вещества - рутин, биофлавоноиди, хесперидин и цитрин, които предпазват чувствителния към въздуха витамин С. 

Както е известно, приемаме далеч по-малко количество от важния витамин, отколкото предполагаме, защото процесът на окисление го унищожава. Заедно с витамин Р обаче, той става устойчив и се запазва за дълго. Пак в комбинация те укрепват капилярите, повишават защитните сили на организма и предпазват от лесната поява на синини.

Други полезни вещества в шипките

са каротинът (провитамин А), витамините В 1, В2, К, ликопенът и минералите желязо, калий, калций, фосфор, магнезий. Високото съдържание на пектин (11%) помага при стомашно-чревни оплаквания, регулира нивото на кръвната захар при диабет, намалява чувството на глад при диети и понижава "лошия холестерол".

Срещу болести

Шипката се препоръчва при анемии, диабет, умствена и физическа умора, простудни заболявания, авитаминози. Облекчава болките в ставите и при менструален цикъл, намалява чувството за глад. 

Виж още: Тинктура от шипка срещу ставни заболявания и подагра - рецепти в Kulinaria.bg

Шипковият чай успокоява нервната система, помага при тревожност, безсъние, депресия и настинки. 

Плодовете се използват за лечение на рани, изгаряния, премръзвания.

За красота

Заради богатството на антиоксиданти шипката не само подържа здравето ни, но и съхранява младостта. Витамин С не само забавя стареенето, но и участва в синтеза на колаген и въпреки постоянното откритие на "революционни" вещества си остава едно от най-добрите средства за борба с бръчките.

От семките на шипката се извлича и тъмночервено на цвят масло, което съдържа витамини А и Е, а също така омега-мастни киселини. То се използва в козметиката за дълбоко подхранване на кожата, заличаване на белези и третиране на бръчки.

Маслото от шипка помага и в борбата с акнето, при суха и раздразнена кожа. В домашната козметика прави чудеса - при смесване на шипки с мед, овесени ядки или зехтин.

Виж още: Пчелният восък - естественият антибиотик

Шипковата вода служи за освежаване на лицето - две шепи свежи цветове на шипка се слагат в буркан с две лъжици захар и литър топла вода с лъжица оцет. След два часа се разбърква, прецежда и се слага в хладилник. 

За успокояване на раздразнена кожа се използва шипков тоник. Необходими са чаена лъжичка мед, няколко капки сок от лимон и няколко листенца шипков цвят. Листенцата се заливат с чаша гореща вода, а след половин час се добавят медът и лимонът и се нанасят върху лицето за десетина минути.

Отвара от шипки, яйчен белтък и лъжичка лимонов сок служи като маска, която почиства и свива порите на лицето. За да се сгъсти, се добавя малко пшенично или оризово брашно. Сместа се слага на лицето за 20-ина минути.

Виж още: Народни рецепти за здраве

За лъскава коса малко отвара от сварени плодове се смесва с овесено брашно и лъжица лимонов сок. Нанася се за половин час на суха коса.

Шипковият чай също се използва външно, за миене и почистване на кожата.

Как да приготвим чай от шипки

Шипковият чай е не само полезен, но и много приятен на вкус. За да запазите възможно най-много от ценния витамин С обаче, трябва да спазвате следните правила:

Плодовете трябва да се сушат и съхраняват цели, тъй като богатата на витамин С месеста част не бива да има контакт с въздуха (вит. С се разрушава).

След разрязването на шипките веднага ги пуснете в кипяща вода и варете 10 мин. под капак (пак за да се ограничи достъпът на въздух). Противно на разпространеното мнение, кисненето в топла вода (40-50 градуса) води до по-голяма загуба на витамин С.

Подсладете чая не само за по-добър вкус, а и защото захарта спира окислението.

Виж още: Три билки, които ще подобрят паметта ви

От шипки, освен чай, може да се приготви дори вино. Той има качества както на слабо алкохолно питие, така и на витаминозна напитка, подходяща не само за възрастни, но и за деца.

Шипков еликсир

От шипки се правят мармалади, сладка, сокове. Силно тонизиращо действие има и шипковият еликсир, който може да се пие вместо вода. В 3-литров буркан се слагат цели плодчета шипка, добавят се 700 г захар, половин пакетче мая за хляб, долива се вода. След 3-4 дни еликсирът е готов. Когато водата свърши, процедурата се повтаря със същите плодове шипка. 

Шипков мармалад

Узрелите шипки се почистват от дръжките и листенцата, разрязват се надве по дължина и се почистват от семенцата. Но мармалад става и от цели шипки - 5 кг шипки се заливат с 4 литра вода, или колкото е необходимо, за да се покрият с 5-6 см. След като омекнат напълно, се прецеждат през гевгир и се пасират, като се поливат с отварата, в която са се варили.

Кашата се прецежда два-три пъти през ситно сито, поставя се в тенджера и се добавя захарта. На 5 литра каша - 2 кг захар. Вари се, като непрекъснато се разбърква, за да не загори. Мармаладът е готов, когато се сгъсти като течен мед. Още топъл, се изсипва в сухи, топли буркани. Затварят се, но не се стерилизират.

По материали от hera.bg и framar.bg