Основен фактор за липсата на квалифициран персонал е емиграцията

Недостиг на работна ръка отчитат държавите в Централна и Източна Европа, съобщава агенция "Блумбърг". 

Голям недостиг на служители отчита Чехия, където икономиката нарасна с 4,7% през третото тримесечие, а през декември безработицата е 4,5% - най-ниската в ЕС заедно с Германия. 

Асоциацията на чешката индустрия призова властите да помогнат за намирането на 150 хил. служители, които ще бъдат необходими тази година. Правителството се ангажира да опрости процедурите за издаване на визи на работници от страни извън ЕС. 

В Словакия, която е най-големият производител на автомобили на глава от населението, фирмите се затрудняват да намерят специалисти в този индустриален сектор. В същото време компанията "Ягуар Ленд Роувър" планира да започне строеж на четвърта фабрика в страната. 

Виж още: 10 професии, в които България няма достатъчно кадри​

Основна причина за липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка в Унгария и Полша е голямата емиграцията - хората в активна трудова възраст отиват да работят във Великобритания и Германия, където заплатите са по-високи. Подобна е ситуацията в целия регион от балтийските държави до Балканите, където евтината работна ръка и неразработените пазари привлякоха десетки милиарди евро инвестиции след падането на Желязната завеса.

В Полша, която е най-голямата икономика в региона, свободните работни места скочиха до 73 200 през третото тримесечие на миналата година, което е 22% повече в сравнение с година по-рано. Именно заради това компаниите увеличават заплатите, като възнагражденията отчитат повече от двоен ръст от 2004 г. и достигат средна годишна стойност от 32 446 злоти (около 7500 eвро). В Унгария само в автомобилостроенето има около 50 хил. вакантни работни места. 

Виж още: На последно място сме по брой предприемачи в Европа​

"Има два начина за справяне с проблема в краткосрочен план", обяснява Радомир Яц, който е главен икономист в чешкото подразделение на компанията Assicurazioni Generali. Това са внос на работна ръка или рязко увеличаване на заплатите и отдалечаване от модела на растеж, генериран от производствения сектор. 

"Централна Европа има нужда от нов икономически модел, който да не зависи толкова много от износа и автомобилната индустрия", смята Яц. 

"Тези икономики трябва да се диверсифицират и да започнат да произвеждат продукти с добавена стойност", допълва той.

Източник: в. "Сега", "Блумбърг"