Според него между членките на ОПЕК и държавите, които не са в петролния картел, върви надлъгване кой първи трябва да намали производството

Светът никога повече няма да види цена 100 долара за барел петрол, заяви един от най-големите инвеститори на Саудитска Арабия пред CNBC, цитиран от Profit.bg.

Принц Алуалид бин Талал, председател на "Кингдъм холдингс", направи това изявление след смъртта на своя чичо крал Абдула.

Виж още: Накъде ще тръгне Саудитска Арабия след смъртта на крал Абдула?

Алуалид призна, че неговата страна, която генерира 90% от бюджета си от продажбата на петрол, усеща негативния ефект от спада в цената, но прогнозира, че

Саудитска Арабия няма да отстъпи първа

Според него до спада в цената на петрола се е стигнало след "поредица събития", а не, както някои предполагат, сценарии от страна на Рияд за нанасяне на удар по възродената щатска енергийна индустрия.

Могат да ви уверя, че Саудитска Арабия в момента не използва цената на петрола, за да вреди на фракинг индустрията в САЩ, заяви Алуалид, добавяйки, че на пазара "има свръхпредлагане, докато същото време търсенето не е толкова високо."

Липсата на баланс на пазара означава, че пътят обратно към цена 60-70 долара за барел петрол "няма да е толкова лесен и толкова бърз", смята принцът, според когото

пазарът може би още не е достигнал дъното

Предвид ниската цена на петрола Алуалид призна, че мощта на ОПЕК в световен мащаб е отслабнала: "Не бих казал, че ОПЕК е мъртва, но смятам, че със сигурност влиянието на организацията вече не е същото, както преди години".

Според него между членките на петролния картел и държавите, които не са в ОПЕК, върви надлъгване

кой трябва да намали производството първи

"В крайна сметка няма съмнение, че някои страни ще трябва да отстъпят и да намалят производството си. Не очаквам обаче как Саудитска Арабия или ОПЕК ще отстъпят", убеден е принцът.

На въпрос за състоянието на световния валутен пазар, Алуалид отговаря "Аз съм почитател на долара."

От средата на миналата година цените на петрола се сринаха с над 50%, което отчасти се дължеше на решението, взето от Саудитска Арабия и останалите в ОПЕК, да не намаляват производството, припомня Ен Би Си.

Освен кралството на покойния Абдула, сред държавите с най-големи нефтени залежи в света са

Канада, Венецуела, Русия, Нигерия, Либия, Иран и Ирак

В организацията на страните износителки на петрол ОПЕК, основана през 1960 г., членуват още Алжир, Ангола, Еквадор, Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства - без Русия и Канада.

Залежите на суров нефт в Саудитска Арабия са вторите по големина в света и се изчисляват на над 250 млрд. барела, около 1/5 от световните запаси, отстъпвайки само на Венецуела.