Според българския еврокомисар има натрупани нерешени проблеми, които не дават причина за положителен доклад на ЕК

Поредна индикация, че следвщаия доклад на Европейската комисия за България няма да е положителен, дойде от изказването на заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева пред български журналисти в Брюксел.

"Заради многото нерешени проблеми България няма основания да очаква положителни оценки в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия, който трябва да бъде публикуван следващата сряда", заяви Георгиева, цитирана от Би Ти Ви.

Няма причини за положителен доклад 

"Всички добре знаем какво се случи от последния доклад до днес, за съжаление, нямаме силни причини за много положителни очаквания, натрупаха се нерешени проблеми", коментира още българският еврокомисар.

"Да се надяваме на решителни действия в съдебната система, преди резултатите е трудно да се очаква те да се приемат като даденост. Да се надяваме на енергия за промени не само в съдебната система", каза Георгиева.

Тя все пак подчерта, че докладът ще бъде конструктивен, но въпреки това ние сами можем да си помогнем най-много.

Няма да разделят България и Румъния

Кристалина Георгиева обясни, че България и Румъния няма да бъдат разделени по механизма, каквито спекулации се появиха заради напредъка на северната съседка в много сфери. 

"Европейската комисия очаква действия в интерес на хората в тези две страни. Историята показва, че положителните промени са възможни, да не гледаме съседите, а да се стремим да оправим нещата у нас", призова тя.