Все повече хора са заети в реалната икономика

За 2014 г. безработните в България са намалели с 50 хил. души, а само през декември за първи път от 23 години насам безработицата намалява и стойността ѝ е 10,7%. Информацията беше представена от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов, цитиран "Дарик".

Повече заети в реалната икономика

Той изведе като положителна тенденция увеличаването на започналите работа в реалната икономика - 188 хил. души, което е с 21 хил. повече в сравнение с 2013 г. Проблемна обаче остава безработицата при хората над 55 години, трайно безработните и лицата с увреждания.

През 2014 г. работодателите от реалния сектор са обявили най-голям брой работни места от началото на кризата - близо 161 хил. Най-търсените работници са били продавачите, шивачите и учителите от началния до средния курс на обучение. Въпреки това безработицата у нас остава структурна, става ясно още от представените данни.

Съществено не съвпада предлагането на труд, това, което всички безработни могат, знаят, умеят, или желаят да работят, и от друга страна търсенето, което изразяват работодателите в страната, посочи Ангелов. Според него през първите три месеца на 2015 г.

няма да има съществен спад на безработните

Още този месец обаче започва изпълнението на мерките от Националния план за действие по заетостта, който трябва да бъде одобрен на утрешното заседание на правителството.

През следващите седмици ще бъдат подписани и първите договори за обучение и стаж на младежи по проектите, които ще се финансират от новата оперативна програма. До края на месеца Агенцията по заетостта ще предложи пакет от мерки за пазара на труда у нас.