Жертвите са руски военни, доставили хуманитарна пратка в Алепо

Петима руски военни загинаха след свалянето на руски транспортен хеликоптер Ми-8 в сирийската провинция Идлиб. На борда му имало тричленен екипаж и двама офицери, потвърдиха от министерството на отбраната в Москва.

Машината се връщала в базата Хмеймин след хуманитарна доставка, а пилотите са положили геройски усилия да не причинят цивилни жертви при падането, се казва още в съобщението на руската страна.

През юли двама руски пилоти загинаха при подобен инцидент източно от град Палмира, а отговорност за свалянето на хеликоптера им пое Ислямска държава, припомня Би Би Си.

Пред ноември пилотът на "Су-24" беше убит, след като Турция свали руски изтребител на границата със Сирия, а морски пехотинец загина в спасителната мисия след падането на хеликоптера му.

Виж още: Лъжат и Москва, и Анкара?

Разпространени кадри от 1 август показват горящи останки и въоръжените мъже наоколо, които измъкват от мястото на катастрофата поне едно тяло.

Миналата седмица Сирия и съюзниците й от Русия обявиха отварянето на "хуманитарни коридори" за цивилни граждани и бунтовници, желаещи да сложат оръжие. Според Би Би Си обаче от тази възможност са се възползвали малцина заради опасения, че могат да станат лесна мишена.  

В неделя бунтовнически групировки южно от Алепо започнаха една от най-големите контраофанзиви от месеци насам в опит да пробият блокадата около града.