Външното министерство е забранило на посланика ни в Турция да коментира събитията

Опитът за преврат в Турция доведе до голяма международна подкрепа за властите в страната, като дори Гърция, която от години е в обтегнати отношения с Анкара, обяви, че ще екстрадира осмината турски войници, избягали с хеликоптер след проваления опит за преврат.

На този фон позицията на българския премиер, публикувана на профила му във "Фейсбук", е далеч по-сдържана и изразява притеснение за реваншизма, който се надига в Турция. 

"Наблюдавайки събитията в съседна Турция, съм силно притеснен от ескалацията на реваншизъм и спиралата от насилие, която се оформя. Още в нощта на преврата, когато с колегите ми се събрахме извънредно в Министерския съвет, заявих пред медиите, че винаги съм бил за спазване на законите - така, както считам, че изборите са единственият демократичен начин за промяна на властта, по същия начин определям справедливия съдебен процес за единствения разумен подход към търсене на истината. Насилието ражда насилие. Мир с война и убити не се постига. Надявам се тези ужасяващи събития в Турция, които взеха стотици невинни жертви, да послужат за пример от какво трябва да се пазим и отговорът към това да бъде законен, демократичен и спазващ всички човешки права", пише в публикацията на Борисов.

Притеснението на премиера идва в отговор на масовите арести, които се извършват в момента в Турция - над 6000 души са задържани заради съмнения във връзки с движението на религиозния лидер Фетхуллах Гюлен, "Хизмет". Сред арестуваните има над 2700 магистрати и повече от 3000 военни, като световните медии говорят за чистка в правосъдната система и армията - нещо, за което самият Ердоган спомена още в събота.

Интервю: Руслан Трад: Имало ли е подкрепа за превратаджиите извън Турция?

Голяма част от арестуваните военни са съблечени голи, докато очакват развитие на събитията. 

Защо мълчеше посланикът ни в Турция?

И ако премиерът изразява позицията си по случващото се в Турция, големият въпрос у нас през изминалите два дни е къде е посланикът ни там - Надежда Нейнски. Оказва се, че тя е имала забрана да коментира събитията в страната.

По решение на властта премиерът Бойко Борисов бил единственият, който коментира темата, обясняват от Министерството на външните работи пред "24 часа".

"Спазвам указанията на моето министерство и се съобразявам с тях. В първите минути след началото на преврата лично министър Даниел Митов ме помоли настойчиво да не давам каквито и да е било изявления за случващото се в Турция", казва самата Нейнски пред изданието.

Виж още: Превратите - дойде ли краят на най-дългия турски сериал?

Заради липсата на каквото и да е изявление от страна на Нейнски се появи и слухът, че тя е в отпуск и се намира в Анталия. 

Оказало се обаче, че тя била в Анталия за благотворително събитие, на което трябвало да присъства и турският президент Реджеп Ердоган. Именно докато чакали неговата поява, всички присъстващи научили за опита за преврат. 

От МВнР са категорични, че въпреки липсата на коментар по темата Надежда Нейнски през цялото време е била на поста си и още от нощта на опита за преврат денонощно следи ситуацията, подава информация към ведомството и е на разположение на всички наши сънародници, в случай че имат проблем в Турция. 

Източник: Bulevard.bg / "24 часа"