Три от дружествата ще са печеливши, едно ще поеме всички задължения

Управляващите обмислят идеята да разделят Националната електрическа компания (НЕК) на четири части и огромните ѝ дългове да бъдат прехвърлени на едно от новите дружества, което впоследствие да бъде закрито. Такава схема за частичен фалит на НЕК би я разтоварването от задължения за близо 4 млрд. лв., пише в. "Труд", позовавайки се на свои източници в мнозинството.

Три печеливши и една губеща

Идеята на управляващите е НЕК да бъде разделена на три печеливши дружества и едно губещо. Мотивът за промяната ще е освобождаването на пазара на ток догодина. Трите печеливши дружества ще бъдат за управление на големите ВЕЦ-ове, за износ на електроенергия от България и за продажба на ток в страната.

От своя страна пък, губещото дружество ще бъде обществен доставчик, каквато роля в момента изпълнява НЕК. Нуждата от обществен доставчик на ток обаче ще престане да съществува след освобождаването на пазара на ток за бита догодина.

При разиграването на подобен сценарий не е ясно дали и каква част от парите, които компанията дължи, ще бъдат върнати. 

Ненужната роля на НЕК

В момента НЕК играе ролята на посредник между производителите и доставчиците на ток. То изкупува електроенергия от различните централи по различни тарифи, а после я продава на трите ЕРП-та, които я доставят до домакинствата на определена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цена.

В резултат в момента НЕК трупа до 800 млн. лв. дълг годишно. При освобождаването на пазара обаче ДКЕВР вече няма да определя цени на тока и посредникът става излишен.

Все още се обмисля дали дълговете на НЕК да бъдат изцяло прехвърлени към обществения доставчик, или да бъдат разпределени между четирите дружества. При първия вариант плащането им ще е абсурдно.

Нужна е промяна в Закона за енергетиката

За да бъде фалирано новото губещо дружество, обаче ще трябва да бъде променен Законът за енергетиката. Сега той предвижда, че фалит на обществен доставчик може да се извърши само по специален закон, какъвто досега не е приет.

Прогнозите на източниците на изданието са, че, ако се избере този вариант, промените ще се случат до средата на годината заедно с поправките, свързани с либерализацията на пазара на ток.