В секторите, свързани с водата, се трудят половината от всички заети по земното кълбо, напомнят от ООН по случай Световния ден на водата (инфографика)

"Вода и работа" е мотото, избрано от ООН за тазгодишния Световен ден на водата и водните ресурси 22 март. Датата се отбелязва от 1993 г. насам

1,5 млрд. души по земното кълбо, или половината заети, работят в сектори, свързани с водата, изтъкват от световната организация.

Проблемите с водата обаче са свързани не само с икономическата активност на населението. Днес осем на всеки 10 души живеят в отдалечени селски райони, които не разполагат с качествени източници на вода. В тази ситуация са около 663 млн. души по света.

Виж още: 10 любопитни факта за водата, която ни заобикаля

Според статистиката милиони момичета по света са принудени да ходят пеша по шест часа всеки ден, за да осигуряват на семействата си вода за битови нужди. По този начин те губят достъп до образователната система и като резултат много жени имат ограничени възможности да навлязат на пазара на труда.

Същевременно ежегодно по света като следствие от липсата на чиста вода умират над 3 млн. души. Пиенето на твърде много вода пък може да доведе до водна интоксикация. Все пак един здрав човек може да изпие около 48 чаши на ден.

Иначе секторът, който използва най-много водни ресурси, е селското стопанство. Там се потребява около 70% от общото количество вода в световен мащаб. 15% се използват в индустриалното производството и още толкова - за битови нужди.

За да илюстрират как милиони жени и деца ежедневно губят часове от времето си в осигуряване на вода, от фондация We Are Water са организирали кампания под мотото "Не на ходенето за вода".

Виж още: Реакцията на деца от Замбия, когато за първи път пият чиста вода

Всеки може да изтегли от http://www.nowalking4water.org изображението на 20-литров бидон, да си направи снимка с него и да я сподели в социалните мрежи с хаштаг #NoWalking4Water.

Можете да го видите и на живо в градове като Мадрид и Барселона, а също и пред "Експо баня София".

А ето и 10 любопитни факта по случай Световния ден на водата, обобщени в инфографика:

Източник: UN Water; We Are Water; foodpanda