Затоплянето на отношенията между Кремъл и Анкара дава зелена светлина за подновяване на икономическите им взаимоотношения

Руският президент Владимир Путин подписа вчера указ за отмяна на ограниченията по отношение на Турция, с който се премахват всички икономически санкции, наложени от Москва на Анкара през ноември миналата година, съобщава Кремъл.

С документа се отменя забраната за чартърни полети към Турция и се дава зелена светлина за преговори за възстановяване на икономическите отношения между двете държави. От Кремъл уточниха, че документът влиза в сила в момента на публикуването си.

Въпреки затоплянето на отношенията между Анкара и Москва все още няма яснота около двата големи съвместни проекта. И двата проекта формално не са били прекратявани, но фактически за били замразени заради спънки от страна на Анкара. Така засега съдбата на първата турска АЕЦ "Аккую" и газопровода "Турски поток" засега е неясна, пише в. "Коммерсант". 

Виж още: Турция се извини на Кремъл за сваления руски изтребител

След като двете страни предприеха стъпки по нормализирането на отношенията си, се заговори за подновяване на проектите. 

"Тъй като в момента на прекратяване на преговорите топката бе в полето на Анкара, турците първи трябва да сигнализират за подновяване на интереса към двата проекта", поясни един от източниците на вестника, цитиран от РИА Новости.

По-рано на заседание с посланици и постоянни представители на РФ Путин заяви, че в най-скоро време Москва ще приеме мерки за възстановяване на двустранното сътрудничество с Анкара.

Виж още: Предупрежденията на Кремъл към руските туристи, които избират Турция

На свой ред премиерът Дмитрий Медведев подчерта, че отмяната на санкциите срещу Турция ще се извършва поетапно, за да не се навреди на руските производители.

Решението за вдигане на санкциите беше взето след телефонен разговор на Путин с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, по време на който двамата се уговориха и за лична среща. 

Затоплянето на отношенията между Анкара и Кремъл идва на фона на все острите изказвания на Ердоган срещу Европейския съюз.

Източник: РИА Новости