Малки дози нецензурна реч ни помагат да контролираме емоциите си и по-лесно да преодоляваме болката.

От малки ни учат, че псувните са лошо нещо, но колкото и да ни се повтаря това, рано или късно се улавяме, че теглим една дълга и солидна на разните му там люде, които са решили да играят степ върху нервите ни. Е, оказва се, че това не било чак толкова лошо нещо.

Поне не и според доктор Ричард Стивънс университета Кийл и екипа му, пише Chronicle.bg. Той смята, че малки дози нецензурна реч ни помагат да контролираме емоциите си и по-лесно да преодоляваме болката.

Виж още: 15 рецепти за щастие

Учените експериментирали цели две години, за да могат да изведат това твърдение. Тестовите субекти били карани да играят компютърни игри с висока степен на насилие, които да ги правят агресивни.

Колкото повече се покачвали напрежението и адреналинът, толкова по-често се стигало до онези нецензурна реч и закани към имагинерната майка на играта или другите играчи. Това се считало за приемливо от участниците в игрите. Колкото по-неприлични били изразите, толкова по-голям бил ефектът върху психическото здраве на доброволците.

Виж още: Пет бързи начина да сложиш край на разговора

Друга серия експерименти подлагала на изпитание издръжливостта на участниците. На тестовите субекти се подавала чаша заледена вода. Целта била тази чаша да се задържи възможно най-дълго в ръката на всеки участник. Тези, на които им било разрешено да псуват, я задържали за по-дълго време, в сравнение с онези, които били принудени на мълчат.