България е шеста сред страните с най-малък риск от пране на пари и тероризъм според изследване на Базелският институт по управлението

България е сред страните с най-нисък риск от от пране на пари и тероризъм. Страната ни заема на 6-о място отзад напред сред 152 държави, като водещи са най-високорисковите, пише в. "Сега".

В по-добра ситуация от нас по този показател са само Финландия, Естония, Словения, Литва и Нова Зеландия. 

Рисковете, а не реалността

Данните са част от годишния Индекс против прането на пари на Базелския институт. Специфичното при тези данни е, че те оценяват не какво действително се случва, а какъв е рискът това да стане. 

Анализът използва публично достъпни данни за прозрачността на властите и бизнеса, финансовата сигурност, законността и др. България запазва доброто си представяне от миналата година. От създаването на индекса през 2012 г. страната се справя все по-добре.

Базелският институт по управлението е неправителствена организация в обществена полза, специализирана в превенцията на корупцията, публичното и корпоративното управление и възстановяването на откраднати авоари. 

Виж още: Лондон - световна столица за пране на пари

В челната десетка на най-слабо застрашените от пране на пари и тероризъм влизат още Полша, Швеция, Чили и Малта. Според данните най-голяма опасност от пране на пари и тероризъм има регистрирана в Иран, Афганистан, Таджикистан, Гвинея-Бисау и Мали.

В последния си доклад ДАНС съобщи, че е засякла съмнителни трансакции за 1.996 млрд. евро. През 2014 г. са проведени 456 операции. В повече случаи ставало дума за сигнали за пране на пари, а само в 12 - за финансиране на тероризъм. 

Източник: в. "Сега"