Кои са най-добрите градове за живеене в света

Качеството на живот в София се влошава. Столицата ни падна до 87-мо място в класацията на Economist Intelligence Unit (EIU) за качество на живот в градовете и вече пета поредна година се наблюдава влошаване на качеството на живот в най-големия български град. 

София е и сред градовете с най-силен спад в класирането през последните пет години, подчертава списание "Икономист", цитирано от "Инвестор". В тази група попадат места като Атина, Санкт Петербург и Москва, но и такива като Киев, Триполи и Дамаск, където през последните години се разразиха сериозни конфликти.

Проучването е проведено сред 140 града. Оценяването зависи от общо 30 фактора, сред които безопасност, здравеопазване, образование, инфраструктура и околна среда. 

Глобално влошаване на условията за живот

Един от изводите на тазгодишното проучване е, че от 2010 г. насам качеството на живот в глобален мащаб се е влошило с 1% заради влошената оценка на показателите за безопасност и стабилност.

"Продължаващите конфликти в Сирия, Украйна и Либия се усложняват от терористичните атаки във Франция и Тунис, както и гражданските размирици в Америка. В Атина строгите икономии, а не толкова гражданското недоволство, натежава върху предоставянето на публични услуги. Киев пък отбелязва най-резкия спад в класацията през последните 12 месеца и сега е сред десетте най-малко приятни за живеене градове", посочва се в доклада.

Виж още: От какво най-често се оплакват софиянци

Същевременно сред населените места, където е отчетено най-силно подобрение на качеството на живот през изминалата година, попадат Хараре, Дубай, Варшава, Кувейт сити, Хонолулу, Пекин, Братислава, Найроби, Баку и други.

В изследването се посочва, че качеството на живот за последните 5 години се е променило в общо 89 града, като в 57 от тях условията са се влошили. Главните причини за това са конфликти, безработица и икономически проблеми, протести.

Най-добрите и най-лошите места за живот

Мелбърн продължава да е най-добрият град за живеене за четвърта поредна година, като оценката му е 97,5 точки от 100 възможни. На второ място е Виена, която допреди четири години държеше първенството. Третото място е за Ванкувър, следван от Торонто, Аделаида и Калгари.

Тенденция е най-добрите за живеене градове да са средните по големина градове в по-богатите страни с относително ниска гъстота на населението. Това обяснява по-ниското класиране на мегаполиси като Лондон и Ню Йорк.

Виж още: Най-сигурният град в света е...

Градът с най-лоши условия за живот е столицата на Сирия Дамаск с оценка от 29,3. Причина за това са продължаващите конфликти в страната, ежедневните атентати и убийства. Непосредствено преди столицата на Сирия е класирана Дака, а преди това са Порт Морсби, Лагос и Триполи.

Източник: "Инвестор"