"Основната задача, пред която бяхме изправени, е да създадем нормални условия за изборите и тя беше изпълнена. Имаме легитимни резултати, които се приемат от всички. Сега всичко е в ръцете на основните политически сили", добави проф. Близнашки

"Купуването и продажбата на гласове бяха минимизирани и това личи от избирателната активност в редица райони. Може само да се съжалява, че далеч не всички наши сънародници упражниха своето право на глас", каза проф. Близнашки.

Виж още: Обработени са над 99,95% от протоколите. Ето резултатите

Още няколко месеца на премиерския пост

"Аз вече го казах – страната има нужда от силно правителство, при което е ясно кой какви отговорности носи. Служебното правителство ще продължи да функционира и ще изпълнява своя дълг, докато се излъчи следващото правителство, но това трябва да стане в едни сравнително кратки срокове - в рамките на 2-3 седмици. Не трябва да се разтягат нещата във времето и затова подчертавам и призовавам основните политически сили да си поемат отговорността и да покажат добронамереност, защото действително се натрупаха доста тежки проблеми", подчерта проф. Близнашки.

Виж още: Проф: Михаил Константинов: Българският народ си направи жестока шега със своите политици

Проблемите предполагат дългосрочни решения

"Аз съм длъжен да кажа, че не се ограничихме единствено и само до изборите – възстановихме доверието в нашите взаимоотношения с Брюксел, отиде се към възстановяване на две от спрените програми, които са изключително важни за България. Става дума обаче за огромни средства и трябва да се вземат решения, които засягат твърде много интереси в страната. Всички знаем колко е тежко положението в една специфична банка, да не й споменавам името, както и в сферата на енергетиката и здравеопазването", обясни проф. Близнашки, цитиран от "Фокус". 

Той уточни, че за това не са достатъчни само експертните знания, нужна е политическа воля и широко обществено съгласие, а това могат да направят само политическите партии, представени в българското Народно събрание.

Виж още: Радан Кънев: Няма да подкрепя правителство, в което Борисов ще е премиер

Всички основни политически сили трябва да приемат резултатите от тези избори

"Задачата за формиране на ново правителство няма да бъде никак лесна, но всичко зависи от здравия разум, мъдростта и добрата воля на основните политически сили. Страната се нуждае от силно правителство, а то не може да бъде друго освен политическо. Основните политически сили трябва да се ангажират с управлението на страната, независимо как ще си разпределят ролите", каза още проф. Георги Близнашки.