Отличието беше връчено по повод 20-годишнината на телекома

Почетен знак за активна позиция по значими обществени каузи и последователна политика за корпоративна социална отговорност връчи президентът Росен Плевнелиев на главния изпълнителен директор на "Мтел" Танасис Кацирубас.

Отличието беше връчено по повод 20-годишнината на телекома, който за последните две десетилетия е инвестирал в българската икономика над 3,5 млрд. лева.

"Изключително съм радостен от това признание. За нас то е оценка, че усилията ни да допринасяме за развитието на България през последните 20 години дават резултат“, коментира Танасис Кацирубас.

"Ангажирани сме да продължим да работим и инвестираме в страната, въвеждайки новостите от света на технологиите, за да се възползват българските граждани от техните предимства. Вярваме, че корпоративната социална отговорност е още един начин да допринесем за развитието на българското общество", допълни той.

Към края на 1995 г., когато телекомът започва своята дейност, клиентите на "Мтел" са едва 3804. Днес те са 4,2 млн.. През последните две десетилетия клиентите на компанията са изговорили над 71 000 000 000 минути, които се равняват на около 50 млн. дни, или на 135 хил. години.

Средната възраст на служителите на "Мтел" в момента е 33 години, а броят им - над 2800. През 1995 г. те са едва 114. Днес телекомът разполага с 243 магазина в цялата страна, докато през първата година на съществуването си има един. През годините служителите на компанията са обслужили над 55 млн. обаждания в колцентъра на "Мтел", а над 730 млн. обаждания са били насочени към номера *88.

Екипите по поддръжка и развитие на мрежата на "Мтел" се грижат за работата на над 3000 базови станции, които със сигнала си покриват 99,9% от територията и населението на страната. Общата височина на всички базови станции надхвърля 13 км, което е с над четири километра по-високо от връх Еверест.

За изграждането им през последните 20 години са използвани 40 хил. кубични метра бетон и 100 хил. тона метал. Благодарение на базовите станции към момента близо 70% от населението вече може да сърфира със скорост до 42 Mbps в 3G мрежата на телекома.

Дължината на оптичната мрежа на "Мтел", която доставя високоскоростен интернет и телевизия до българските домакинства, е с обща дължина над 7500 км. За сравнение - това е приблизително разстоянието от София до Вашингтон.

Източник: Bulevard.bg