ГЕРБ трябва да състави правителство, категоричен бе Лютви Местан, според когото единственият начин за избягване на кризата е първата по резултат партия в изборите да реализира успешно своя проучвателен мандат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов застана пред тв камерите, за да отговори на журналистически въпроси веднага след огласяването на първите прогнозни резултати. Така партията победител в предсрочните парламентарни избори направи жест към останалите си съперници (и потенциални коалиционни партньори), чакащи да застанат пред медиите по реда на своите резултати.

Михаил Миков, коалиция "БСП лява България":

Ние приемаме резултата такъв, какъвто е, но това дали сме втори или трети няма да промени по съществен начин доверието, което получихме от българските избиратели. Смятам, че

това не е тенденция, а оценка,

включително за участието ни в предишния мандат... за онези публични сигнали, които ние сме дали към българското общество.

Цифри и факти: Повече от половината гласоподаватели на БСП са на възраст над 61 години.

* * *

Лютви Местан, ДПС:

Тук не става въпрос за политическо можене, а за политическа отговорност, за правилен прочит на резултатите от евровота...

И когато казвам, че в това Народно събрание не виждам възможност за съставяне на стабилно, ценностно, евроатлантическо мнозинство, аз се базирам отново на резултатите от вота.

Трябва да бъде успешен първият проучвателен мандат

Всички останали сценарии вкарват България в режим на криза. Избори до дупка е най-безотговорното политическо решение.

Длъжни сме да прочетем вярно вота на избирателите. Верният прочит на вота е реално коалиционно управление, без пропорции във властта - не проблематични коалиции, през които сме минали, нито еднопартийни управления, които с времето придобиват характеристики на авторитаризъм.

Цифри и факти: 72% от избирателите на ДПС са етнически турци.

* * *

Реформаторският блок:

Меглена Кунева, "България на гражданите":

Ако за втори път ГЕРБ не успее да състави правителство, въпреки че е първа политическа сила, значи нещо не е наред.

Божидар Лукарски, СДС:

На доста места Реформаторският блок удвоява резултата си в сравнение с евроизборите... Чарът ни е в това, че взимаме решенията демократично, с решения на Председателския съвет... Не смятаме, че това е таванът - на следващите избори ще се представим още по-добре.

Радан Кънев, ДСБ:

Въпросът е как българските граждани си представят парламента - а този парламент е доста изненадващ за политиците... Точката от нашата платформа за съкратен двегодишен матдат е повече от актуална.

Цифри и факти: Избирателите на Реформаторския блок са се възползвали най-масово от дадената им възможност да пренаредят листите - над 55%, според социологическите данни.