Засега "Глас народен" и "Движение 21" единствени от извънпарламентарните партии прехвърлят 1%, което им гарантира партийна субсидия

Общо 25 партии и коалиции се явиха на предсрочните парламентарни избори, осем от тях влизат в 43-тото Народно събрание, а още две имат шансове да преминат границата от 1%, който им гарантира партийна субсидия. 

Резултатите от ЦИК при над 65% преброени секционни протоколи в Районните избирателни комисии (РИК) сочат, че "Движение 21" на бившата депутатка от БСП Татяна Дончева получава 1,2%, а "Глас народен", основана от фронтмена на група "Хиподил" Светльо Витков - 1,1%. 

Виж още: Кой къде е в интегралната бюлетина

Останалите малки партии като "Зелените", "Десните", бившите управляващи от НДСВ и "Новото време" засега нямат шанс да преминат заветния 1%.

След вота Витков излезе с обръщение към своите съпартийци ("петли") и симпатизанти във "Фейсбук", в което се казва:

"Какъвто и резултат да получим, продължаваме напред. Няма да спрем, докато не изринем политическата шлака. "Глас Народен" продължава - праволинейно, последователно и с постоянство. Само за година и половина създадохме 35 местни структури. Политическата ни активност е предимно на терен и не се отразява от медиите.

Ние сме първата интернет партия

и наистина беше необходимо време, за да повярвате в нашата чистота и твърди намерения за промяна. Не влязохме в нито една договорка, не се коалирахме с друга партия, за да увеличим резултата си. Не използвахме "черен пиар" срещу никого, въпреки помията, излята лично срещу мен и върху "Глас народен".

Колкото повече те плюят, толкова по-напред си стигнал! В България това е закон. На предишните, европейски избори, телевизиите дори не показаха нашия резултат, въпреки че бяхме над 1%.

За година и половина минахме през три избора и смело можем да кажем, че се научихме на това как се правят избори и как се води политика в условия на медийно затъмнение и постоянни удари под кръста. Лесно нема! Уморени сме, но няма да се предадем и продадем каузата!

Ще ви помоля да не се уморявате, да не се предавате. Не се доверявайте на лъжите и манипулациите. Продължавайте да гласувате за нас и един ден "Глас народен" ще постигне общата цел - да бъде прът в колелото на политическото статукво и да промени маниера на водената досега политика на безцеремонност и отхвърляне на гражданските интереси!".