Мартин Шулц се обяви за правителство на Обединена Европа, което да подлежи на парламентарен контрол от страна на ЕП и още една камара, който да включва представители на държавите членки

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова за създаването на "истинско европейско правителство" и налагането на парламентарен контрол от страна на ЕП. Според Шулц Европейската комисия трябва да се преформатира така, че да стане основа за създаването на "истинско европейско правителство", пише News.bg.

Тази си теза Шулц лансира пред германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. Той изтъкна, че това би трябвало да бъде изводът от решението за излизане на Великобритания от ЕС.   

"Европейското правителство трябва да подлежи на парламентарен контрол от страна на ЕП и още една камара, който да включва представители на държавите членки", допълва Шулц.

По думите му, подобно разпределение на властта е познато на гражданите на отделните страни и ще направи политическата отговорност на ниво ЕС по-прозрачна за тях.

Виж още: Несправедливостта ще взриви Европа

"Ако това стане, недоволството от страната на гражданите в ЕС повече няма да води до това съществуването на общността да бъде поставяно под съмнение по принцип. Напротив, гражданите ще могат чрез избори да заменят едно европейско правителство с друго", коментира още Шулц.   

Председателят на ЕП допълва, че срещу общността се отправят обвинения заради пропуски, за които в действителност са отговорни националните правителства. Той подчертава, че не става дума за "повече Европа", а за това "ясно да се определи какво гражданите могат да очакват от ЕС в определени сфери".  

Виж още: След победата за Brexit - реакциите в Брюксел и у нас

Сега, според него, множеството процедури за вземане на решения са твърде сложни и непрозрачни за хората.

Той подчертава, че ЕС не бива да се намесва по въпроси, които могат да бъдат решени на регионално или на национално ниво. По думите му, Европейският съюз трябва да се съсредоточи върху въпросите, които страните.членки могат да решат само със съвместни усилия. 

Източник: News.bg