Всеки четвърти възрастен е с по-голям риск от инсулт поради най-често срещаното нарушение на сърдечния ритъм

Предсърдното мъждене е най-често срещаното в световен мащаб нарушение на сърдечния ритъм. Заболяването възниква при всеки четвърти човек над 40-годишна възраст, като причинява нарушения в сърдечния ритъм и увеличава с петкратно риска от инсулт.

Предсърдно мъждене е състоянието, при което сърцето губи своя равномерен ритъм, а двете предсърдия на сърдечния мускул обикновено бият прекалено бързо, прекалено бавно или неравномерно.

Сърцебиене, задух, световъртеж и лесна уморяемост

са част от симптомите на заболяването, но те не винаги са изявени. Много пациенти дори не осъзнават, че имат предсърдно мъждене - понякога те просто усещат леко прескачане на сърцето.

Тъй като при наличие на заболяване на сърдечния ритъм кръвта в предсърдието на сърцето не циркулира правилно, това може да доведе до образуване на тромби. Посредством кръвта образуваният тромб може да се придвижи до мозъка и да блокира важен кръвоносен съд, предизвиквайки тежък инсулт. Предсърдното мъждене е причина за почти 1/3 от всички случаи на исхемичен инсулт.

При исхемичния инсулт ежеминутно умират приблизително 1,9 млн. нервни клетки, а дължината на разрушените нервни влакна по време на инсулт се равнява приблизително на разстоянието между София и Йоханесбург. В повечето случаи този медицински инцидент води и до сериозна инвалидизация.

Инсултите, причинени от предсърдно мъждене, обикновено са изключително тежки и се свързват с висока смъртност. Мозъчният инсулт е втората основна причина за смъртност сред 235 заболявания и третата основна причина за инвалидизация сред 295 заболявания.

Съгласно данни на СЗО в световен мащаб предсърдното мъждене засяга над 5,5 млн. души в световен мащаб, което превръща това състояние в своеобразна съвременна епидемия. У нас от предсърдно мъждене страдат

около 230 хил. души, като броят на жените е по-голям

Предразположени към заболяването са хора с артериална хипертония, с различни форми на исхемична болест на сърцето, с вродени сърдечни заболявания, тиреотоксикоза или хиперфункция на щитовидната жлеза и др.

Ако бъде открито навреме, предсърдното мъждене може да бъде лекувано и сериозните последствия като инсулт да бъдат предотвратени с противосъсирващи медикаменти, т.нар. нови антикоагуланти (НОАК). Тези лекарства са именно основната терапия за предотвратяване образуването на тромби при пациенти с предсърдно мъждене.

Противосъсирващите средства осигуряват на пациентите с това състояние защита от инсулт и така спасяват живота им. Правилно избраното лечение, съобразено с индивидуалния риск на пациента, може ефективно да предотврати 2/3 от случаите на инсулт.

Вече съществува и медикамент, който може да неутрализира противосъсирващото действие в спешни ситуации, когато се налага то да бъде спряно незабавно - например при спешна операция (фрактура на тазобедредна кост, апендицит и т.н.), злополука или неконтролируемо кървене.

Тази опция дава допълнително спокойствие на лекарите, когато предписват на пациентите си медикамент за разреждане на кръвта, тъй като годишно плюс/минус един от всеки 50 пациенти с предсърдно мъждене, приемащ противосъсирващи медикаменти, може да се окаже в спешна ситуация.

На 29 септември, когато се отбелязва Световният ден на сърцето, с флашмоб на столичния бул. "Витоша" бе дадено началото на информационна кампания "Живей в ритъм - намали риска от инсулт!", организирана от Дружеството на кардиолозите в България с цел да повиши осведомеността относно предсърдното мъждене и необходимостта от първична профилактика на инсулт.

Инициативата продължава в диагностично-консултативните центрове в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора, като информацията ще бъде предоставяна от студенти по медицина, членове на Асоциацията на студентите медици в България.

Източник: Дружество на кардиолозите в България