В умерени количества напитката наистина може да е полезна за организма ни

Може и да не е особено за вярване, но според мнозина лекари текилата е полезна за здравето ни, стига да е в умерени количества.

Текилата е мексиканска национална спиртна напитка, произвеждана от ферментирал сок от сърцевината на синьо агаве. Растението се отглежда в гр. Текила, Мексико, където повече от 200 години произвеждат алкохолната напитка.

Въпреки множеството пиянски моменти, донесени ни благодарение на текилата, както и още по-ужасяващите моменти на махмурлук, напитката действително има и положителни свойства при умерена консумация. 

Ето някои от тях:

Съюзник в отслабването - Скорошно американско проучване доказва, че текилата може да бъде използвана като лек за диабета и затлъстяването. Ключът към лековитите свойства на това питие, е в растението, от което се произвежда - американска агава. 

Американската агава съдържа съставки, които се наричат "агавини“ и са естествени захари, които са несмилаеми и може да се считат за диетични фибри. В резултат на това, те не остават в кръвта, както се случва с глюкозата. Напротив те регулират кръвната захар. Освен това те са нискокалорични и помагат на възпроизводството на хормона GLP-1 в тялото, а той е много важен за тези, които искат да отслабнат, защото той ни кара да се чувстваме сити и ако е в норма, то и ние ще ядем по-малко. В комбинация със здравословна храна и редовни упражнения, текилата може да ви бъде много полезна в отслабването.

Подобрява храносмилането - по чашка текила след хранене може да излекува стомашните ви проблеми. Експерти твърдят, че един шот текила преди обяд увеличава апетита, а един след вечеря ще подпомогне правилното храносмилане. 

Стимулира добрите бактерии в организма - текилата действително е един от най-силните естествени пробиотици.

Предпазва от диабет от втори тип - в нея се съдържат съединения, действащи като фибри и подпомагащи производството на инсулин.

Виж още: Време е за прочистване на организма

Текилата е хапче против безсъние - успокоява нервите и ни помага много по-лесно да заспим.

Източник: Nie-jenite.bg