Това, което ви трябва, е една добра диета. Взимайки мултивитамини, вие изпишквате парите си в тоалетната без никаква полза

На пазара се предлагат всякакви витамини и хранителни добавки, но експертите поставят под съмнение тяхната ефективност и нуждата аптеките да са претъпкани с тях, пише "Гардиън".

Витамините са полезни за лечение на специфични проблеми, но повечето хора, които използват мултивитамините, просто ги превръщат в много скъпа урина, заявява президентът на Австралийската медицинска асоциация Майкъл Ганън.

"Купуването на мултивитамини е от полза на компаниите, които ги произвеждат, като повишават печалбата си, но за средния човек мултивитамините не носят никаква полза. Това, което ви трябва, е една добра диета, а вие изпишквате парите си в тоалетната без никаква полза", казва и професор Кен Харви от факултета по епидемиология и профилактична медицина в университета Монаш пред телевизия Ей Би Си.

Но австралийските производители на хранителни добавки възразяват, че именно затова тяхната продукция е полезна - заради неправилния хранителен режим на много от сънародниците им.

Австралийската медицинска асоциация изразява загриженост, че много продукти като цветята на Бах получават легитимност въпреки липсата на доказателства за ефикасността им - просто защото се продават в аптеките.

Агенцията по лекарствените средства настоява за реформи и да се създаде нова класификация за продуктите на алтернативната медицина, основана на доказателства. Продуктите трябва да имат някаква форма на указание, че продуктът е тестван за безопасност и ефикасност.

Източник: nauka.offnews.bg