Мускулите се напрягат, сърцето препуска, дъхът се учестява - всички познаваме тези симптоми и плащаме цената

По какъв начин реагираме на стрес? Мускулите се напрягат, сърцето препуска, дъхът се учестява - всички познаваме тези симптоми. Хормоните подготвят тялото или за нападение или за отстъпление. Когато стесът се случва често - например при всекидневното придвижваме към и от работа - говорим за "хроничен стрес", който се отразява на цялостното здраве. Виждането, че стресът може да е стримулищ остана в 90-те. Днес знаем, че цената, която плащаме за хроничния стрес е висока. А ето и начина, по който напрежението се отразява на тялото ни.

Хормоните и химикалите в тялото ни задвижват определени части, за да ги приведат в действие. Надбъбречнатажлеза например отделя адреналин, норадреналин и кортизол, които дават команда да нападаме или да бягаме. Когато тези нива на хормони се покачат задълго това отслабва костите и имунната систева, влошава качеството на съня и ни кара да губим мускулна маса.

Pms
Стомашни спазми
"Пеперудите" в стомаха са едно, а спазмите и болките друго нещо. Повдига ни се, тъй като по време на стрес, тялото ни престава да храносмила, за да ни държи фокусирани.

Вредни навици
Хората, подложени на голям стрес, често развиват компенсаторни механизми за справяне - те ядат повече, по-често, най-вероятно некачествена храна. Също така приемат повече алкохол, пушат.

Главоболие
При стрес мускулите на главата, врата и раменете се стягат за продължително време, което може да доведе до главоболие и мигрена. Има различни техники за релаксация, които помагат справянето със стреса и третират болката.

Nepriyatni problemi

Проблеми с тоалетната
Дълготрайният стрес засяга способността на тялото да обработва хранителните вещества. Стресът често има връзка със синдрома на раздразненото черво, който пък води до диария или констипация.

Менструация
Стресът може да направи менструацията при жените нередовна, да повиши болката и да утежни симптомите на предменструалния синдром.

Секс
Стресът е убиец на сексуалното желание. При жените дълготрайният стрес води до намаляване на желанието за секс, при мъжете води до еректилна дисфункция и влошаване на производството и качеството на спермата.

Stresat uvelichava riska ot diabet

Диабет
Когато сме под стрес, черният ни дроб отделя глюкоза в кръвта. Това води до диабет. Ако страдате от затлъстяване рискът се увеличава още повече. Когато съумеем да се справяме със стреса, регулираме нивата на захар в кръвта.

Сърдечни проблеми
Високото ниво на определени хормони, които се отделят по време на стрес, се отразява и на работата на сърцето. Те могат да доведат до високо кръвно, сърдечна атака или удар. Също така водят до възпаление на кръвоносните съдове, които снабдяват сърцето с кръв и това също води до атаки.

Problemi s dishaneto
Проблеми с дишането
Когато сме под стрес, дишаме учестено и плитко. Това се отраязва особено зле на хора, страдащи от астма или емфизема.

 

 

Източник: Уеб Ем Ди