Според президента решението на ситуацията в Гърмен е в работата на институциите

Политическото обсъждане на ситуацията в Гърмен продължава. След като вчера от Патриотичния фронт поставиха ултиматум на ГЕРБ да изпълнят 7 техни искания или подкрепата за правителството пада, президентът също направи изказване по темата.

Решението е в закона и институциите

"Българските закони са много добри, но изпълнението им не е добро. Ситуацията в Гърмен е следствие от липсата на спазването на правилата", заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

"Решението на ситуацията в Гърмен е само едно и се крие в думата институции. Институции, които работят и гарантират, че правилата важат за всички", коментира той.

Според държавния глава освен социален, казусът в Гърмен е и политически, защото много от политиците са готови да подклаждат агресия и напрежение.

"Когато има криза, трябват институции, денонощно посветени, за да могат да гарантират спазването на правилата от всички, да бъдат безкомпромисни, но да не заемат една или друга страна. Да бъдат обективни", коментира той.

Престъпление и наказание

"Когато някой е строил незаконно, той ще си носи отговорността. Когато някой използва езика на омразата, трябва да си носи отговорността. Когато се извършват противозаконни действия, трябва да се носи отговорността. За съжаление законите са добри, изпълнението и спазването им не е добро", заяви президентът.

"Разбира се, ние имаме социален елемент тогава, когато имаме бедност в изоставени български региони. Тогава, когато хората не виждат перспектива и търсят креативни начини на заетост. Но той е и политически. Защото много политици в България използват по абсолютно безотговорен начин езика на омразата. Те са готови да запалят килимчето, готови са да подклаждат агресия и напрежение", заяви още Плевнелиев.

Коалиционната култура

Той коментира и ултиматума, който Патриотичният фронт постави пред управляващата коалиция. "Държавният глава не трябва да се бърка в коалиционните отношения, но за мен е важно да имаме коалиционна култура", каза Плевнелиев.

"Кризисни ситуации ще има, но те трябва да се решават в рамките на заявката за коалиционна култура, прозрачност и коректност на отношенията между коалиционните партньори. Винаги съм казвал, че България тепърва ще се управлява от коалиции. Ние не очакваме, че ще дойде нов велик лидер на бял кон и ще ни реши всички проблеми", добави Росен Плевнелиев и призова да се работи за по-добра коалиционна култура, а това означава институционална култура, включително и в парламента.

Източник: Агенция "Фокус"