Валери Симеонов гневно разкритикува правителството

В гневна декларация от трибуната на Народното събрание съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов постави седем ключови искания на управляващите, които да бъдат изпълнени до 1 юли. В противен случай ПФ ще оттегли подкрепата си за кабинета.

Симеонов остро разкритикува управлението на държавата за първите седем месеца от мандата. Основните искания, които той отправи са свързани със събаряне на незаконните ромски постройки в Гърмен, овладяване на битовата престъпност и промени в избирателния кодекс.

Валери Симеонов каза от трибуната на Народното събрание, че подкрепата на Патриотичния фронт не е безусловна и търпението вече е на изчерпване.

Ето ги и исканията, които ПФ поставиха за запазване на подкрепата за кабинета:

1. Незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на кв.Кремиковци, с. Марчево, община Гърмен, за които е приключила процедурата по премахване. Ангажиране на институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразност на останалите постройки и превеждането на нормите на ЗУТ в действие.

2. Предприемане на спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, която тероризира огромни райони от страната.

3. Разглеждане в комисии и гласуване в Пленарна зала на текстовете предложение от "Патриотичен фронт" в Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на избирателния кодекс. В случай, че не бъде прието задължителното гласуване без референдум, "Патриотичен фронт" настоява за приемане на текста за активната регистрация и увеличаване на санкциите за купуване и продаване на гласове.

4. Започваме изграждане на защитните съоръжения по границата с Турция и възстановяване в срок до 1 юли 2015г. на увредените участъци от тях.

5. Недопускане увеличаването на цената на електроенергията и предприемане на административни мерки от енергийните дружества и Министерство на енергетиката за прекратяване на мащабните злоупотреби и кражби в бранша.

6. Завършване на необходимите законови нормативни промени за ограничаване незаконната сеч и износ на дървесина.

7. Решаване на институционалните проблеми свързани с българските общности зад граница. Приемане на промените предложени от "Патриотичен фронт" в Закона за българите живеещи извън Република България.

Реакцията на ГЕРБ

Поех ангажимент в рамките на една седмица да дам становище за проблемите, които се поставят от Патриотичния фронт, коментира случая Цветан Цветанов пред журналисти.

Той сподели, че дврамките на една седмица ще бъде изготвено становище на парламентарната група на ГЕРБ и да се потърси решение на някои от поставените казуси. Според Цветанов всичко, което се предлага е завишаване на санкциите, които са за закупуване и продаване на гласове.

"Смятам, че това може да бъде заложено не в Изборния кодекс, а в Наказателния", коментира той и допълни, че в преференцията, която Патриотичния фронт изразява като едно от условията заложени в декларацията, трябва да се търси политически консенсус в рамките на парламентарно представените партии. Според Цветанов само това може да бъде заложено като промяна, която да настъпи в Изборния кодекс.

Източник: Би Ти Ви