Сценаристът Арън Соркин, носител на "Оскар" за "Социалната мрежа" и създател на политическия сериал "Западното крило", реагира на резултата от изборите с отворено писмо до 15-годишната си дъщеря Рокси и майка й Джулия Соркин

Момичета от фамилията Соркин,

Късно снощи светът се промени по начин, от който не успях да ни предпазя. За един баща чувството е ужасно. Нямам намерение да го скривам - наистина е ужасяващо. Не за първи път кандидатът, когото подкрепям, губи (всъщност случва се за шести път), но сега за първи път печели

напълно некомпетентна свиня с опасни идеи,

сериозно психично заболяване, липса на познания за света и отсъствие на каквато и да било нагласа да го опознае.

А снощи не спечели само Доналд Тръмп - спечелиха и неговите поддръжници. Спечелиха Ку-клукс-клан. Белите националисти. Сексистите, расистите и простаците. Основание да празнуват сега имат разгневените бели мъже, които смятат, че рап музиката и деня на мексиканската култура застрашават начина им на живот (или са причина за начина им на живот).

Виж още: Писмо до Джеймс Браун от една майка на момче

Мъжете, които нямат право да се наричат така и които мислят, че жените, които се стремят да са нещо повече от привлекателни, са пискливи, грозни и достойни повече за нашето презрение, отколкото за възхищението ни, записаха точка в полза на глупавите женомразци по цял свят.

На омразата беше дадена надежда

Жалката, деградираща тъпота беше издигната в култ като "свежият глас на един външен за системата човек", който "ще хвърли камък в блатото". (Запита ли се някой изобщо как ще го направи? Дали ще пренареди мебелите в Стаята на Рузвелт?).

През следващите четири години президентът на САШ, пост, на който са били Вашингтон и Джеферсън, Линкълн и Теди Рузвелт, Франклин Делано Рузвелт, Джон Ф. Кенеди и Барак Обама, ще е вдетинен мъж, който би прекарвал часове наред, отмъщавайки чрез "Туитър" на всички, които го критикуват (а бройката им се равнява на легиони). Посрамихме се пред децата си и пред света.

Видео: Тръмп и Хилари в коледната реклама на "Джон Луис"?

И светът не закъсня да реагира. Фючърсите на "Дау Джоунс" спаднаха със 700 пункта за една нощ. Икономистите прогнозират дълбока и продължителна рецесия. Съюзниците ни

в НАТО са в състояние на основателен страх.

А като говорим за страх, американците, които изповядват исляма, американците от мексикански произход и афроамериканците треперят. Няма да сгрешим, ако отбележим, че мнозина от почитателите на Доналд Тръмп не са почитатели на евреите. От друга страна, в щаб-квартирата на Ислямска държава ликуват. Какво ли не бихме дали сега да заменим поне малка част от него с Ричард Никсън?

Какво правим оттук нататък?

Преди всичко, нека помним, че не сме сами. 100 млн. хора в Америка и 1 млрд. още по света се чувстват по съвършено същия начин.

Виж още: Барак Обама: В какъв свят искам да пораснат дъщерите ми

На второ място, ставаме от сън. Тръмпстърите искат да видят хората като нас (евреите, "елитът по крайбрежията", образованите, социално напредничавите, Холивуд...) да плачат, да ридаят и да говорят как ще емигрират в Канада. Няма да им доставя това удоволствие и вие също не бива. Ето какво ще направим...

... ще се борим, по дяволите. (Рокси, има си кога да се използва такъв език, точно сега му е времето.) Ние не сме безпомощни, не сме и безгласни. Нямаме мнозинство в двете камари на Конгреса, но имаме своите представители. Добре е също така да помним, че

повечето членове на собствената му партия изпитват спрямо Тръмп същото,

което чувстваме и ние. Трябва да гарантираме, че хората, които изпращаме във Вашингтон - вкл. Камала Харис (досегашния щатски главен прокурор на Калифорния, избрана за сенатор - бел.ред.) - ще отнесат със себе си нашата сила и няма да си вземат почивен ден.

Нека се ангажираме. Нека сторим всичко по силите си, за да се борим с несправедливостта навсякъде, където я видим - независимо дали пишейки чек или запретвайки ръкави. Нашето семейство е относително защитено от ефекта, който ще донесе президентстването на Тръмп, така че ще се борим за семействата, които не са.

Виж още: Писмото на Марк Цукърбърг към неговата новородена дъщеря

Ще се борим жените да запазят правото си на избор. Ще се борим за първата поправка и ще се борим най-вече за равенство - не за гарантиран еднакъв изход, а за равни възможности. Ще противостоим.

Миналата нощ Америка не престана да бъде Америка и ние не престанахме да сме американци, а ето какво е характерно за американците:

След най-мрачните ни дни винаги, ама винаги досега е настъпвал часът на героите

Рокси, знам - моите предишни прогнози са те подвеждали, но лично аз не смятам, че този тип може да изкара и година, без да извърши престъпление, което да го доведе до импийчмънт. Ако все пак той успее да бъде абсолютен кретен, без да наруши закона в продължение на четири години, ще изкараме някак си тези четири години.

А след три години вече ще водим яростна борба за нашия кандидат и ще спечелим, а те ще изгубят, като този път ще изгубят завинаги. Миличка, това ще са първите ти избори.

Виж още: Писмо от баща към дъщеря: "Миличка, никой за нищо не ти е длъжен" 

Битката не е приключила, напротив - тъкмо започва. Дядо се е сражавал във Втората световна война и когато се прибрал у дома, тази държава му е дала възможност да изгради страхотен живот за семейството си. Няма да оставя на неговата внучка държава, моделирана по тертипа на глупави мъже, изпълнени с омраза. Сълзите ти снощи ме събудиха - и аз повече никога няма да те пренебрегвам.

С обич,
Татко

Източник: "Венити феър"