Американската група пристига в София, за да представи новия си албум Get Happy

На 16 октомври за първи път в България ще гостува една от най-свежите и интересни американски формации в последните две десетилетия. Само три седмици след световната премиера на новия си албум Get Happy, Pink Martini идват в София по покана на EventEase, за да го представят и у нас. 

Точно в 20:00 часа на 16 октомври музикантите ще се качат на сцената в зала 1 на НДК за първата си среща с българската публика.

За концерта у нас пристига мини оркестър от 18 музиканти, начело с основателя на групата Томас Лодърдейл. Бляскавият спектакъл на Pink Martini ще е истинска наслада за сетивата и душата, с много настроение, безгрижност и музика, която ще пренесе феновете във времето на пищните костюми от първата половина на XX век и ще ги разходи из различни точки на света.

Събитието в София е част от световното им турне, посветено на Get Happy. Вече почти 20 години Pink Martini създават жизнеутвърждаваща, комуникативна, позитивна музика, която до момента е вдигала на крака меломаните във всички континенти със симпатичен микс - от класически елементи, джаз и лаундж до поп и латино ритми.

Едва ли има някой, който да не е чувал хита Sympathique, който за броени часове превръща Pink Martini в сензация през 1997 година. Заразителният припев, заявяващ "Не искам да работя!" (Je ne veux pas travailler!) до ден днешен е неофициален химн на мнозина стачкуващи французи. 

Историята на групата започва почти като анекдот три години по-рано в Портланд, където изгряващият политик и бъдещ кандидат за кмет Томас Лодърдейл посещава активно партийни срещи за набиране на средства... и ден след ден в главата му се набива блудкавата, шумна и неприветлива музика, която някой избира за саундтрак на подобни събития. Както подобава на всеки политик с желание да работи в полза на обществото, Лодърдейл решава да промени завинаги музиката, която се слуша на публични събирания, като основава "малкия оркестър", както сам нарича Pink Martini. 

Година по-късно Лодърдейл привлича към проекта певицата Чайна Форбс, с която са състуденти от Харвард, а първата им обща песен е именно Sympathique. Следва едноименен албум през 1997, който печели на Pink Martini международно признание.

След дебютния си албум Pink Martini правят турне с десетки самостоятелни концерти. Не закъснява и симфоничният проект, в който до ден днешен групата е свирила с над 50 оркестъра по целия свят.

Музиката им е използвана в много филми и сериали, сред които "Семейство Сопрано", "Западното крило", "Г-н и г-жа Смит" и др. Албумите Sympathique (1997), Hang On Little Tomato (2004), Hey Eugene! (2007), Splendor In The Grass (2009) и Joy To The World (2010), както и излезлите през 2011 година A Retrospective и "1969", продават над 2,5 милиона копия по света. 

Японският албум на Pink Martini "1969", записан съвместно с известната певица Саори Юки е първият албум с участието на японски изпълнител, който влиза в американската класация за албуми от 1963 година насам.

Pink Martini са от групите, които си струва да се гледат на живо. За най-нетърпеливите им почитатели в България организаторите от EventEase вече пуснаха в продажба билетите за концерта на 16 октомври на специални промо цени от 25 до 80 лв.

Билетите “Ранно пиле” са достъпни в Билетния център на НДК, както и онлайн в мрежите на Ивентим (Germanos, Пикадили, Техномаркет, ОМВ и др.), TicketPortal.bg (НДК, Офис 1, Booktrading и др.) и Tixgate.com/bg (касите на EasyPay)

Събитието във "Фейсбук"

Pink Martini - Tuca Tuca_Official video

Pink Martini - Splendor in the Grass_Official video
Pink Martini - Let's Never Stop Falling in Love
Pink Martini - Brazil
Pink Martini - The Flying Squirrel