Професионалистите призовават всички политически партии да заявят ясно, че няма да ползват интернет тролове в своите предизборни кампании

Пиар специалисти се обявиха срещу платените тролове в интернет. Специалисти от пет български професионални организации в сферата на комуникациите приеха декларация, с която се противопоставят на използването на платени или провокирани коментатори в интернет. 

Повод за това е предстоящият старт на предизборната кампания, период, в който обичайно тази практика се активизира.

Организациите, приели декларацията, са Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО), Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА), Дружество на ПР специалистите към СБЖ, Българска академична асоциация по комуникации (БААК) и Асоциация на специалистите по комуникации в общините (АСКО). Декларацията е отворена към всички специалисти в комуникациите да се присъединят към нея.

Професионалистите призовават всички политически партии да заявят ясно, че няма да ползват интернет тролове в своите предизборни кампании. Обръщат се също така към медиите и администраторите на страници и групи в социалните мрежи да модерират отговорно коментарите под материалите и да обявяват публично, когато има такива случаи.

"Практиката да се използват тролове е в пълно противоречие с етичните принципи в ПР и може да навреди сериозно не само на личностите, а и на гражданите. Това манипулира и ограничава свободата на избора - нещо, което трябва всячески да избягваме. Всички имаме нужда от честна и открита предизборна кампания, със сблъсък на идеи, а не на подмолни и вредни трикове", коментират Мануела Тотева, председател на УС на БДВО и Екатерина Димитрова, председател на УС на БАПРА по повод съвместната декларация.

В декларацията ПР специалистите се противопоставят категорично и на практиката на създаване и разпространение на фалшиви новини (fake news) и подчертават, че тя влияе негативно върху информационната стойност и ползите за гражданите, както и че може да доведе до сериозни обществени последствия.