Първите пет банки държат общо 54% от активите на цялата банкова система в страната

Общо пет банки в България държат 54% от активите на цялата банкова система в страната. Това става ясно от данни на Българската народна банка (БНБ) към края на миналата година.

Според експертите финансовите институции са приключили годината с активи за 85,1 млрд. лв. Сумата е равна на тази в края на 2013 г., въпреки че от системата бе изтрита Корпоративна търговска банка, пише в. "Преса".

Данните на БНБ показват, че първите пет банки в системата съхраняват общо 46,16 млрд. лв.

Кои влизат в топ 5

Най-голямата банка в България продължава да е Уникредит Булганк, като нейните активи се равняват на 14,84 млрд. лв., което е с 2,11 млрд. лв. повече спрямо края на 2013 г. Сериозен ръст на активите се наблюдава и при втората по големина банка в страната - Банка ДСК. Финансовата институция вече управлява 9,97 млрд. лв., или годишно покачване от 1,09 млрд. лв.

Първа инвестиционна банка, ОББ и Пощенска банка допълват топ 5 на най-големите банки в страната. Те управляват активи съответно за 8,64 млрд. лв., 6,57 млрд. лв. и 6,14 млрд. лв.

Положителен финансов резултат за всички банки (освен КТБ де) 

Експертите от БНБ представиха и статистика за печалбите в системата. Всички банки приключват годината със 746 млн. лв. положителен финансов резултат. С най-добра печалба са Уникредит и ДСК. Двата трезора са на плюс с 241,6 млн. лв. и 230,4 млн. лв.