МВР отчита високи нива на корупцията в изпълнителната власт, местните власти и съдебната система

Продължава положителната тенденция за намаляване на престъпността - с около 10,1% по-малко престъпления спрямо 2013 г. През 2014 г. са регистрирани 109 799 престъпления, от които 9,8% - икономически. Отчита се и поредното увеличение на разкриваемостта - с 2,6 пункта. Това е един от изводите в публичния отчет на МВР за дейността си през 2014 г., пише в. "Сега".

МВР отчита високи нива на корупцията

Високи нива на корупция в органите на изпълнителната власт, местните власти и в съдебната система. Корупцията, освен че оказва сериозно негативно влияние върху условията за живот, компрометира демократичните институции, пише още в доклада на МВР.

"Сред факторите, обуславящи състоянието на престъпността, са все още високите нива на безработица, както и концентрацията на многобройно население в големите градове и трайното обезлюдяване на малките и отдалечените населени места", пише в отчета.

Семейството и училището не успяват да координират усилията си за възпитание, образование, социализация и изграждане на устойчива ценностна система на подрастващите, се споменава още в доклада.

Дисбаланс на човешките ресурси

Виж още: Администрацията в МВР - 11 630 души

В отчета се споменава и, че през 2013 и 2014 г. са били извършени неколкократни съкращения, което е довело до "дисбаланс на човешки ресурси".

По време на служебното правителство в МВР е била спряна обществена поръчка за изграждане на система за контрол на движението по пътищата, за отпечатване на фишовете за нарушения и пликове за тях, както и доставката им на прогнозна стойност 53 млн. лв. 

След извършена проверка се установило, че за тази процедура не е предвидено финансиране, а в документацията драстично са завишени индикативните стойности. Предвид крайно недостатъчния бюджет на министерството допълнително били спрени обществени поръчки за около 10.5 млн.лв., други 18 за около 22 млн. лв. се отложили.

На тел. 112

В отчета на МВР за 2014 г. се обръща внимание и на активността на спешния на тел. 112. На него за миналата година са били приети 5 325 180 повиквания. От тях 2 084 737 са били с конкретни искания на граждани за оказване на помощ, като за 1 396 570 са сигнализирани службите за спешно реагиране. Средно на ден са приемани по 14 590 повиквания, а в пикови периоди и по 20 хил.