Да се изкачиш колкото е възможно по-нагоре в йерархията невинаги е най-умната стратегия

Отказвали ли сте повишение в длъжност или нова работа на по-висок пост? Вероятно са ви учили, че това не е правилният начин да направиш кариера, но в дългосрочен план понякога може да се окаже най-разумният и да съхрани не само вашите професионални перспективи, но и душевното ви равновесие...

Сп. "Тайм" изброява пет основателни причини да откажете повишение:

1. Новите отговорности не съответстват на целите ви

Когато сте изправен пред професионална промяна, е важно да сте честен пред себе си каква кариерна цел преследвате. Ако новата работа, която ви предлагат, няма да ви доближи до стремежите ви, вероятно е време да обмислите други възможности. 

"Не всяко повишение е подходящото за вас - обяснява Карин Фридман, авторка на книгата Shut Up and Say Something (Млъкни и кажи нещо: Стратегии в бизнес комуникацията - как да преодоляваме предизвикателствата и да влияем на слушателите си). - Ако повишението не е в съзвучие с вашите цели и стремежи, търсете начини да уведомите шефа си в какво ви бива, как си се представяте в професията и каква по-различна ваша роля в службата би донесла успех и на двама ви. Ако действително искате да останете на работа във фирмата, но не искате това повишение, е добре да си набележите друг пост."

2. Работата не ви подхожда по лични причини

Няма нищо лошо в това да откажете нова роля, ако чувствате, че сега не е точното време да поемате повече отговорности, обяснява Джули Кампф, изпълнителен директор в агенция за намиране на висш персонал в Ню Джърси.

Внимателно преценете своя набор от умения, например в разговор с доверен приятел, партньор или родител, който ще ви помогне да разграничите съмненията в собствените си сили от истинската причина за притесненията ви - че повишението ще ви откъсне от  отговорности и любими занимания в свободното време, на които още държите.

3. Предпочитате не издигане нагоре, а придвижване по хоризонтала

"Новата стъпка в кариерата не е задължително да бъде повишение, което да ви издигне в йерархията - напомня Кампф. - Всъщност, можете да натрупате значителен опит, като се придвижите по хоризонтала, което да даде по-различен тласък на кариерата ви."

Ако искате да заемете по-различен пост от настоящия, бъдете готов да очертаете какво би ви донесла новата работа и защо е предпочитаният от вас вариант.

4. Просто не ви е изгодно

Повишенията звучат добре на хартия (и в професионалната ви автобиография), но в действителност, когато направите някои изчисления, е възможно да се окажете в неизгодно положение. Например получавате 150 лева отгоре, но се оказва, че се натоварвате със задължения, които изискват да полагате и извънреден труд. 

Ако се окажете в подобна ситуация, първото, което трябва да предприемете, е да си договорите по-изгодни условия. Ако не успеете, се замислете дали опитът, който ще натрупате, си струва извънредния труд - дори без да получите по-значително възнаграждение. Ако работата не е свързана с финансова или кариерна изгода, която да си струва, вероятно е по-добре да откажете повишението.

5. Според вас човекът на този пост е обречен на провал

В почти всяка фирма има позиция, която сякаш е коридор към изхода. Буквално. Назначават се нови хора, не успеят да се наложат и скоропостижно напускат. Ако ви предложат като повишение именно такъв пост, е време да прецените внимателно какво не е наред..

След това - да разговаряте откровено с шефа си за работата, изискванията за този пост и препятствията пред успеха. Ако фирмата и вие самият нямате ясно дефинирана стратегия как да успеете в тази нова роля, най-добрият вариант е да се откажете от нея. 

И така, отказали сте повишение...

Идва моментът да проведете неудобния разговор с шефа си или с отдела по човешки ресурси. Фридман предупреждава, че от ключово значение е да проявите "финес, признателност и откровеност". Тя препоръчва да благодарите на висшестоящия, но да сте подготвени за откровен разговор.

Нахвърляйте си писмено какво искате да кажете, за да сте съсредоточен и кратък. Ако искат да отговорите веднага, кажете, че имате нужда да помислите, и се върнете подготвен.

Без значение колко вежливи ще бъдете, трябва да очаквате, че вашето решение може да бъде прието твърде лично, дори ако сте пределно откровен с началника и го уверите, че то не е провокирано от него.

"Дори след като сте направили правилния избор и казали точно това, което трябва, някой може да се почувства подразнен или засегнат, че отказвате предложения ви шанс - заключава Фридман. - Не се притеснявайте, всичко е наред. Трябва да направите това, което е правилно най-вече за вас самия."

Източник: Motto.Time.com