Когато нямаме контрол върху трудовата среда (работното време, деловото облекло, колегите) и не уважаваме началството, започваме да не харесваме и работата си...

Мнозина днес могат да кажат, че си изкарват хляба с работа, която не им доставя удоволствие. Те са отегчени, нямат чувството, че вършат нещо значимо за себе си и за околните, понякога дори се чувстват нещастни. Липсват им свободата и контролът, които са нужни за всекидневното щастие и самочувствие.

Основателят на The Foundation Дейн Максуел описва в StartupCollective пет причини за това и предлага няколко решения - с надеждата, че така ще даде на хората повече власт и увереност да променят ситуацията.

Причина 1: Не вие определяте програмата си за деня. Ако сте ранобуден тип или обратно - сова, може би не сте мързелив(а) или немотивиран(а), а просто бихте предпочели да работите тогава, когато сте в най-добра кондиция. Това обаче невинаги е възможно. Вместо това всяка сутрин се будите от звъна на будилника, който ви напомня, че следвате нечий друг дневен режим.

Причина 2: Нямате контрол върху работното облекло. Малцина вероятно се чувстват комфортно, ако са принудени да носят вратовръзка през целия ден. Понякога това може да доведе до усещането, че се намирате в задънена улица. Може да не ви се вярва, но такава несвобода също може да е убиец на мотивацията.

Причина 3: Шефът ви не е образец за подражание. Трудно се ходи на работа заради човек, който не се ползва с уважението ви. Ако когато погледнете шефа си, не изпитвате желание да му подражавате - защо изобщо работите там? Дори само разговорите с него ви потискат, особено ако той е ваш пряк ръководител..

Причина 4: Тръгвате си от работа с чувството за смазваща умора и пълно изцеждане. Вероятно не изпитвате удоволствие да сте край тези колеги или с тях се работи трудно. Събирането в служебен екип с хора, които затормозяват живота ви, обезсмисля вашето усилие за положителна нагласа. Именно затова се чувствате изтощени в края на деня.

Причина 5: Не можете да промените нищо. Въпреки желанието си да окажете въздействие и да помогнете на фирмата. Тежко е да се окажеш в ситуация, когато не искаш да се примириш със завареното положение, но не си в състояние да го промениш.

Ако искате повече свобода и да се чувствате щастливи от изпълнението на служебните си задължения, потърсете работа, която ще ви доставя удоволствие - и екип или фирмена култура, където горните условия не са валидни.

Решението

Важно е да знаете, че повечето фирми не са безразлични към чувствата ви, действително искат да сте доволни от работата си и нямат желание да напускате. Като служител вие притежавате много повече власт, отколкото си давате сметка. Така че - ако нещо ви потиска, споделете го с шефа си. Съвместно с мениджъра можете да постигнете по-добри условия лично за себе си.

Поискайте среща с шефа си или по-висшестоящ началник. Споменете им, че има някои неща, заради които не се чувствате щастливи, и че бихте искали разговор насаме. Подобно послание би привлякло вниманието на всеки ръководител.

По време на разговора споделете какво чувствате. Не само своето лично мнение, а и опита, дори емоциите си.

Споделянето с ръка на сърцето ще ви накара да се почувствате по-добре, защото сте били активната страна по пътя към промените. Ще забележите, че ако си струва да работите за тази фирма, тя ще се съобрази и ще наложи промени, за да ви накара да се почувствате по-щастливи.

Разбира се, винаги съществува алтернативата да започнете собствен бизнес, но това определено не е за всеки.

Източник: Дейн Максуел / StartupCollective