Как е най-правилно да подходим, ако харесваме колега / колежка

Службата може да не е най-романтичното място, където да срещнете половинката си, но според CareerBuilder около 30% от офис служителите в някакъв момент имат връзка с колега - и много от тези връзки завършват с брак.

Виж още: Професиите с най-много секс между колегите

И тъй като Св. Валентин се падаше в неделя, деловата седмица е по-подходящото време да ви предложим техните съвети как да превърнем колегата, когото харесваме, в нещо повече от колега, без да застрашим кариерата си.

- Не се концентрирайте върху физическото общуване

Границата между покана да излезете на среща и обвинение в сексуален тормоз е прекалено тънка, за нещастие. Дори най-добрите намерения често могат да се изтълкуват погрешно от другата страна. За да избегнете недоразуменията, избягвайте каквито и да било намеци за физическо привличане.

Виж още: За и против секса на работното място

Например вместо да кажете: "Мисля, че си красив(а), секси и искам да те изведа на вечеря", трябва да се изразите по-завоалирано: "Намирам те за интересен човек и бих искал(а) да получа шанса да те опозная по-добре". Това не само ще ви помогне да избегнете обвинения в сексуално посегателство, но и ще впечатли обекта на вашия интерес, че насочвате комплимента не към външността му/й, а към личностните качества.

- Започнете в компанията на други хора

Помните ли как в ученическите си години излизахте в по-големи компании вместо по двойки! Оказва се, че тази невинна практика може да ви помогне и в офис свалките. Предложението да излезете с няколко колеги ще поддържа напрежението на достатъчно ниско равнище и ще ви позволи двамата да се опознаете в по-нормална обстановка. А и ако се опасявате, че ще бъдете отхвърлени от някой, когото виждате всекидневно в офиса, това е добър начин да го/я поканите на среща, без всъщност да го/я каните на среща.

Виж още: Клюкарствайте в офиса

- Припомнете си политиката на компанията

Много фирми забраняват на ръководителите да имат интимни контакти с подчинените си, изискват сериозните връзки да са оповестени публично и не насърчават проявите на привързаност на работното място. В някои компании предоставят на новите си служители наръчник или правилник за поведение - и ако е така, е добре да препрочетете какво се казва за връзките с колеги, за да сте в течение, ако отношенията ви се задълбочат. 

- Не излизайте с шефа си

Много е лесно да се увлечете по прекия си ръководител, особено ако го уважавате и се възхищавате на работата му/й. Освен ако вашата потенциална връзка не е по-важна от цялата ви кариера, по-добре пазете обожанието, което изпитвате, в тайна. Повечето фирми гледат неодобрително на подобни взаимоотношения и оттук нататък всяко ваше постижение (или спънка) в службата ще бъде подлагано на въпроса действително ли заслужавате това.

Виж още: Мърдок - най-големият романтик в света

- Избягвайте алкохола

Алкохолът и други субстанции, които влияят на правилната ви преценка, могат да ви помогнат да се отпуснете и да се забавлявате на първата си среща - но също така да ви подтикнат да кажете или направите нещо, за което по-късно да съжалявате. Това съжаление може да нарасне десетократно, ако е намесен колега. Докато не установите достатъчно високо ниво на доверие във връзката си, опитайте се да не надхвърляте безопасната доза.

Източник: RealOfficeCenters.com