Ако сте застрашени от синдрома на професионалното прегряване, има как да запазите присъствие на духа. Знайте силните си страни и приемете своите слабости

Часовете на денонощието са фиксирано число, но количеството и качеството на енергията, с която разполагаме, са неограничени, напомнят авторите на книгата The Power of Full Engagement: Managing Energy, Not Time, Is the Key to High Performance and Personal Renewal Тони Шварц и Джим Лор. Посланието им: За да постигате постоянно високи резултати, трябва да управлявате не времето, а енергията си.

Ако обикновено съставяте графици и списъци със задачи, които подреждате по приоритети, сигурно сте наясно как плановете могат да се сринат в рамките на обикновен работен ден. Един имейл или разговор могат да ви разфокусират или дори да пренаредят приоритетите ви. 

Когато обаче управлявате енергията си, ще бъдете в състояние да се представите по най-добрия начин във всяка дейност, която изникне - независимо дали става дума за 100% участие в разговори, предлагането на идеи по време на работна среща или концентрирането върху важно задание.

Ще се убедите, че постигнатото може да надхвърли многократно частичните резултати от техниките за управление на времето. Но как точно да овладеете енергията си. Пет полезни съвета предлага Джо Милър в The Muse:

1. Дайте си сметка в какво състезание влизате

Когато се напрягате да дадете всичко от себе си във важен дългосрочен проект, често ще ви се напомня, че това е маратонско бягане, не спринт. С други думи, понякога е нужно да намалите темпото, за да не се изтощите преждевременно в дългата дистанция, която предстои да изминете. 

Когато обаче залогът е постоянство на високите резултати, подобна аналогия вероятно не е идеалната.

Моята мантра, която на някои се струва стряскаща, е, че това е едновременно маратон и спринт, признава Ейми Феърн от клона на "Делойт консултинг" в Хюстън.

Ето ви пример: Представете си, че мениджърът "Бизнес развитие" ръководи екип, който води дълги преговори за многомилионна сделка. Месец след началото им участниците показват признаци на професионално прегряване.

За да влее нова енергия в хората си, мениджърът формулира три по-малки цели: да се анализира конкуренцията, да се преговаря с доставчиците и офертата да се формулира на хартия. С подобен план екипът ще е в състояние да работи в поредица от "спринтове", докато прекоси финала и спечели сделката.

"Повечето енергия идва от спринта - обяснява Феърн. - А в почивката между отделните стартове се подготвяме за следващия. Така съм наясно, че напредваме - разделянето на целия проект на части помага да стигнем до края на маратона."

2. Зареждайте с енергия

В книгата си The Hidden Power of Social Networks: Understanding How Work Really Gets Done in Organizations Роб Крос и Андрю Паркър разказват за проучване, според което хората, вдъхващи енергия на останалите, също постигат по-добро представяне. 

Според авторите обаче да си "енергизатор" не значи да се правиш на шоумен, да залагаш на своя чар или да си прекомерно емоционален и екзалтиран. Такива хора по-скоро се посвещават изцяло на взаимодействието с околните.

Феърн намира това за лесно, когато й се наложи да влезе в ролята на кариерен съветник. Зарежда ме това, че помагам на хората около мен да планират собствената си кариера, обяснява тя.

Помислете кога сте били най-пълноценен слушател, който не се разсейва, присъства изцяло и зарежда останалите с енергия. Повече такива взаимодействия в хода на работния ден ще дадат тласък и на собствените ви резултати. 

3. Бъдете наясно какво ви изцежда и какво поддържа тонуса ви

Феърн споделя, че нейната собствена енергия се похабява от хората, които й прехвърлят проблемите си, без да предлагат решение. Може да е клиширано, но ако ще идвате при мен с проблем, по-добре да носите и идея за неговото решаване, предупреждава тя.

Ръководители като нея са наясно какво ги изцежда физически и емоционално, затова предприемат мерки да избегнат подобни разговори, задачи и събития. Вместо това те се посвещават на повече дейности, които зареждат с енергия и поддържат трудовия им тонус.

"Отделянето на време в графика ми за ценните семейни събития е от ключово значение и поддържа енергията ми на високо ниво, защото пътувам много. Важно е да си позволите да управлявате своя свят по начин, който е ефективен за вас."

4. Установете темпо на елитен играч

По какво музикантите, актьорите и шахматистите от елита си приличат с топспортистите? Според проф. К. Андерс Ериксън и колегите им от университета на щата Флорида - по тренировката на интервали. Екипът на Ериксън е установил, че професионалистите извличат максимума от себе си, като работят съсредоточено на 90-минутни изблици, след които е време за отмора и възстановяване.

Същата структура може да се приложи и към всекидневния режим на работа. За да оптимизирате пиковете в производителността на труда, разпределете ангажиментите си в 90-минутни интервали. След края на всеки си вземайте кратка почивка и правете нещо, което ще ви обнови и презареди - например разходка, сядане на кафе с приятел или разговор с колега.

5. Не се преструвайте на човек, който не сте

Да се опитвате да се покажете като някой, когото не сте, също е изтощително, казва Феърн.

Алтернативата - да бъдете самия себе си в работата - може да изглежда плашеща и също толкова изтощителна, но всъщност носи огромно облекчение. Когато престанете да се борите със собствените си сили и започнете да ги използвате, вие не консумирате енергията, а я отдавате. Чувствате лекота и се представяте на ниво.

Като лидер Феърн има обяснение и за това: "Стремя се да съм истинска, открита и непретенциозна, за да предразположа към това и хората около мен, което ми дава оптимален достъп до енергията на екипа. Получава се, когато опознаеш колегите, с които работиш, и установиш какво е важно за всеки от тях персонално."

Ако обобщим: управлението на енергията означава да бъдете себе си и да окуражавате околните към същото. Открийте силните си страни, давайте възможност на екипа да се възползва от своите силни страни и като резултат ще сте способен да постигнете по-добра работа от всеки - и от колектива като цяло.

Източник: The Muse